Publisert 12.10.2024
Arkivfoto: Colourbox
Nå legges det ned enda en gård i Trøndelag leser man på TV2. Hva skal man ha tilbake i Norge for å opprettholde melkeproduksjonen, kjøttproduksjonen, kornproduksjonen og grønasakproduksjonen før man ser at det blir mangel på mat i Norge?
Selv om man ser et stort matsvinn, så hjelper det ikke at man legger ned landbruket. Selv om dette er dyrt å opprettholde, så er vel de selv også avhengig av norsk produsert mat eller hva tenker dem da? Hvor mange småbruk har også lagt inn årene, men likevel ligger der og gror også igjen? Er det da rart at når maten blir dyr, og kanskje nettopp fordi at man legger ned landbruket, og som da gjør at de som er igjen får mer å gjøre og mindre i netto, som da utgjør at maten i butikken går enda mer opp? Kan det da være en sirkel dette her for å tjene bedre?
Bønder eier også Tine, Q-meieriene, slakteriene, Felleskjøpet, Tine-bilene, annen transport som medfølger dette, hvor der også er utgifter involvert. Gjødsel koster, redskaper koster, plasten til rundballer koster, formel koster og skal også fraktes til gårds, så det er alltid mye som koster som folk ikke ser eller skjønner er der. Før i tiden var dette helt annerledes. Da brukte man tørket høy, også tørket tang som for til dyrene, hadde færre dyr på båsen og der var langt flere bruk i drift, hvor man hadde flere «bein å stå på» i husdyrholdet sitt på en gård.
Slik er det ikke i dag. Nå er det traktorer i millioners-klassen som ruller rundt på markene som er i drift og mange har mer enn to av dem. Det koster. Så har man landbruksredskapene, de koster også. Alt dette skal man forsikre, dyrene også i tillegg til alle byggene på en gård av i dag. Ikke rart at dette handler om flere ti-talls millioner. Selv om disse redskapene letter på jobben, så sliter det likevel på. Da er det nok noe lettere å være potet-bonde. Da har man to ganger i året med en del jobb, resten klarer poteten selv å fikse. Den står der og vokser og blir til flere enn den ene man satte ned.
Er det da rart at det nå oppfordres til at folk bør dyrke litt selv, når landbruket nå ser ut til å forsvinne helt? Hva skal den som før var bonde da spise? Man kan saktens så og høste gress for salg så lenge det går, men det kan nok ikke alle, da blir det jo høstet gress i overskudd? Skal man da eksportere dette også ut av landet? Kan man da få spørre om det er slik at de som styrer er de som er dumme, eller er det folket som er dumme?
Ellinor Nerbø