Hvor går grensen for brutte løfter?

Publisert 7.11.2018
Foto: Colourbox

Vi har sett og hørt det nylig fremlagte statsbudsjett for 2019. Sannsynligvis ny rekord i pengebruk. Og sikkert ny rekord i skryting. Makan til regjering har vel landet aldri opplevd. Det finnes vel ingen, med hånden på hjertet, som ikke erkjenner at vi har det utrolig bra her på berget. Og iflg. finansminister Siv Jensen, så lover hun at vi skal få det enda bedre i det kommende år. Vel – vi får vente og se.

Det har heller ikke unngått oss at kvoten på flyktninger og asylsøkere skal heves med 3000 tusen, en beslutning som må opprøre store deler av grasrota i FrP. Men som forventet så tier «kadrene» når herrene (damene) taler og bestemmer. Dette rundkastet må vel være den største kamel som er slukt i en regjering. Årsak: Sikre seg for at KrF Ikke går til Jonas, men til Erna. Snakk om å føle seg som plommen i egget. En situasjon som mange politikere kunne ønske seg i.

Kjenner jeg Hareide og hans parti rett, så står det og faller på hvor mange statsråder de får. Hos Erna skal det deles på fire, mens hos Jonas kan det bli bare tre. Men da står det igjen å se om SV kommer til å sveve fritt og alene i rommet.

Det må sikkert være frustrerende å være leder i et parti som er så totalt uenig i partiets politiske og etiske linje som KrF. At den ene fløyen er høyre – vridd mens den andre er venstre – vridd er nesten uvirkelig. Vi får minnes den gamle eldre – kjempen Per Hovden som under eldreopprøret, for mange år siden, sa de bevingede ord: «Vi får tilgi dem for de vet ikke hva de gjør.»

Problemet for partiene KrF og FrP og for så vidt SV, er at de mangler næringslivs forankring. Venstre er vel også en ensom svale som svirrer rundt uten en viss forankring. Tidligere hevdet man at Venstre var lærernes parti. Men det er lenge siden det. Det vil føre for langt å ramse opp alle gode og mindre gode FrP forslag i de 40 år partiet har eksistert. Vi som er kommet noe opp i årene har ikke glemt tiden da Karl Ivar, og ikke å forglemme dagens leder i dette pop – partiet Siv Jensen, langt på veg slet ut stortingets talerstol. Det gikk nesten ikke dag uten at hun ropte på mer penger. For som hun enn gang ropte ut: «Vi har jo pengene»!

Nå skulle vel tiden være inne til å gi alle de som sliter med dårlig økonomi, og har måttet gå tiggerveien gjennom Posten for å kunne fortsette sin virksomhet. Vel anerkjente organisasjoner som Redningstjenesten, og en masse seriøse helseorganisasjoner, Hjerte Kar, Røde Kors, Diabetes. Det er bare å ramse opp. De mangler penger Siv Jensen. Og penger det har du, men du har sannsynligvis fått en litt annen forståelse av det er å bruke for mye penger.

Per H. Midtgaard