Hvor høyt opp skal renten, og bryr egentlig sentralbanksjefen seg om det?

Publisert 4.5.2023
Foto: Colourbox

Nå har man skrudd opp renten enda en gang. Hvor høyt har Ida Wolden Bache tenkt at denne skal ? Når man tretten prosent før julen sånn som på åttitallet? Dette ser skummelt ut, og nå vil dette gå ut over de fleste, altså at «folket skal med» på denne galoppen.

Pengegaloppen ser ikke ut til å stoppe med det første, ikke så lenge at man har noen ustyrlige ledere i flere land som lager denne uroen som også pengemarkedet føler på. Norsk reiseliv for nordmenn vil også her hjemme merkes på lommeboken. Norske reisende i eget lang vil kjenne på at dette blir tyngre nå når rentene kan sette stopper for en tur til Nordkapp, Lofoten, eler andre destinasjoner man kunne tenke seg å se og å oppleve.

Kommuner som trenger turismen vil også merke dette, da besøksaktiviteten er/ blir på tilbakegang, og man taper turistinntekter som følge av dette. De som kommer til å merke dette mest er de med høye boliglån, men også de med lavere lån, da går dette lånet også til en høyrer sats, man slipper ikke billig unna da heller. Dette vil gå ut over det man har tenkt å avsette i sparing (for den som ønsker det), men som nå må avsette mindre beløp enn man planla for.

Hva tenker Bache om dette når rentene nå flyr på vei til himmels på nytt? Hva vil hun si til en minstepensjonist som nå kanskje møter døra låst? Mane av disse må nå stramme inn livreima og avstå en god del i sparing for de som har anledningen, men som nå ser andre veier. Hun bryr seg nok katten om det.

Ellinor Nerbø