Hvor smålige kan AP og SP bli?

Publisert 24.10.2022
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Her snakker man om statsbudsjettet for 2023 og hva de eldre får ut av det. Jeg sitter fremdeles og trekker på smilebåndet etter at latterdøra lukket seg litt fra i Januar i år, og da jeg oppdaget at min trygd sånn uventet over natta fra desember året før til Januar i år hadde steget med formidable SYV kroner i måneden.

Den normale reaksjonen på dette formidable øknings-nivået satte latterdøra på vidt gap! Dette har enda ikke helt lagt seg, og tanken på dette trekker enda litt i munnvikene.. Når man hører snakket rundt statsbudsjettet for 2023, så er ikke pensjonen så interessant å snakke om. Man mener selvfølgelig at pensjonister har nok? Eller trenger de ikke mer kanskje?

Man snakker jo om at det blir flere av oss, men å la oss få ta del i «kjøpekraften» som snart er en saga blott, men som er tilegnet dem med millioninntekter. Og for ikke å snakke om milliarder på bok, slik som prisen på et par fotballbein, da gjør det ikke noe. Altså å kunne prestere og øke en pensjon i noen få måneder inntil lønnsoppgjøret er avgjort og etterbetalingen har kommet på konto, så avspises man med disse miserable syv kronene, da måtte jeg le høyt. Annet kunne man ikke.

Det er nesten slik at for å overbevise folk som ikke tror det når man forteller om det, da skulle bankutskriftene kanskje rammes inn i glass og ramme og henges på veggen, slik at man ser hva NAV hadde for seg FØR lønnsoppgjøret. Altså det betyr i klartekst at det er først i august man ser hva utbetalingen til neste oppgjør utgjør. Så har man prisstigningen i det hele, blir da kjøpekraften for pensjonisten høyere av dette? Nei, for noen (de fleste) går den NED.

Støre sa jo før valget at «Alle skal med». Alle, men hva ble resultatet. Alle skal NED?
Altså ned i kjøpekraft. Men han selv måtte leie privatfly, hva det nå det kostet. Betalte han dette selv? Meget tvilsomt! Det betalte vel det norske folk! Når man ser at prisstigningen er nesten ti %, hva blir det da igjen av lønnspålegget til en pensjonist med laveste trygdesats? Igjen langt under Eu’s fattigdomsgrense. Så blir det ikke hotell-helg i høstferien på en minstepensjonist, det kan man ikke tillate seg.

Heller ta en bitteliten ekstra kos med god mat hjemme ved å sitte litt i godstolen før man finner sovebingen. Stramme inn livreima litt mer enn før når prisstigningen overgår tillegget man fikk. Hvor smålig kan AP og SP bli? Er det den forrige regjeringen som la inn noen snubletråder som AP ikke fant, og måtte derfor ty til småligheter for en pensjonist? Hvor mange opplevde dette samme «fenomenet». Det skulle man likt og visst om flere ble tildelt disse SYV kronene?

Ellinor Nerbø