Hvorfor blir politikere løgnere?

Publisert 18.4.2018

Av Wilfred Høsteland
Foto: Colourbox

Eller man kan kanskje stille spørsmålet omvendt: Hvorfor blir løgnere politikere? For her er det et slags spørsmål om hvem som kom først – egget eller hønen? Er det en spesiell type mennesker som blir politikere? Er det mennesker som allerede fra før av har vært løgnere eller er det politikken som driver dem til å bli løgnere? Man kan stille mange spørsmål og på mange måter.

Alle har vel fått erfare at løfter i en valgtid brytes i fleng, og de fleste stoler neppe på politikerne – uansett politisk parti. Vi har nok med en gruppe mennesker å gjøre som har et slags markeringsbehov samtidig som gode inntekter frister. Da kan man lett bare glemme hva man har lovet når man har sikret seg selv et godt levebrød og en solid pensjon! Det mest markerte bløff-partiet i Norge har vel de siste 5 årene blitt Fremskrittspartiet som fremsatte en lang rekke superløfter før valgene. Det var ikke måte på hva de skulle klare hvis de kom i regjering. Resultatet har så langt vært en gedigen flause! De har stort sett ført en omvendt politikk enn hva de lovet.

Noen driver det ekstra langt som løgnaktige politikere. Det er da nærliggende å trekke frem lederne i Kreml i forbindelse med Syria-krisen. Hvordan kan den russiske utenriksministeren og den russiske FN-ambassadøren lyve verden rett i fjeset så de selv tror sine løgner er sannhet? Jeg sikter til noe så grotesk som å påstå at giftgass-angrepene i Syria var iscenesatt av Vesten og/eller Storbritannia, samtidig som de benekter bruken av giftgass samtidig som de helt typiske bevisene vises på TV-skjermene over hele verden!

President Trump kan også kunsten å lyve, men her får vi vel følge med når visse affærer etter hvert blir avslørt – bl.a. hva som skjedde i den amerikanske valgkampen. Det kan bli svært interessant. Kanskje presidenten lyver seg fra sitt embete? Det kan Høyesterett i USA i tilfelle sørge for. Men som nevnt skal vi ikke måtte gå utenfor Norges grenser for å oppleve hvem som er de mest notoriske løgnerne i samfunnet. Det er utvilsomt politikerne – godt fulgt av en god del mediefolk!