Hvorfor lager de alt dette tullet?

Publisert 21.10.2019
Foto: Colourbox

Oppfinnsomme og hyperaktive ingeniører ved bilfabrikkene kappes om å finne opp de mest tåpelige ting, som f.eks. digre berøringsskjermer som erstatter de gamle, gode knapper og brytere. Med god grunn ser forsikringsselskapene med gru fram til alle de ulykker som vil komme pga. disse skjermene. Før visste du hvor lysbryteren var, bryter til viften, og volumknappen til radioen. Under kjøring holdt du blikket på veien og trafikken, og hånden visste hvor den aktuelle knappen befant seg. Nå må blikket flyttes til skjermen, så du ser hvor du skal berøre. Det er snakk om 1 – 2 sekunder. Men de sekundene kan være dine siste i dette liv! Eller andre menneskers!

Ikke alle elektroniske og digitale oppfinnelser er til det gode. Og det er betimelig å spørre: Hvorfor gjør de det? Noen lavpanner vil hevde: «Ut-viklingen går jo sin gang! Slik er det bare! Vi kan ikke gjøre noe med det!» Å jo da, det kan vi! Bil-organisasjoner og forsikringsselskaper kan gi bilfabrikkene klar beskjed: Biler med slikt farlig, moderne tull tillates ikke solgt, registrert eller forsikret her i landet!»

Jeg har eid ca. 30 biler i mine 51 år bak rattet. Neste bil blir kanskje en flott og velholdt veteran, – helt fri for datamaskiner, digitalt tulliball og annet latmanns-utstyr. En bil fra 70-tallet, med stil, eleganse, i god stand og EU-godkjent, amerikansk, fransk, russisk, engelsk e.l. kan være vel så trafikksikker og gi vel så mye kjøreglede som en moderne «jappe-padde», «fossil» eller el – som styrer selv, mangler stil og eleganse, og er proppfull av dippedutter du tror du har bruk for – men som allerede har bidratt til å ta livet av folk! Lykke til med siste nytt!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.