Hvorfor «ramponere» gode og innarbeidete stedsnavn?

Publisert 30.1.2023
Foto: Colourbox

Det er komisk og der er tåpelig! De aller fleste som bor i Øygarden kommune kommer fra Bergen og omegn. Også undertegnede. Vi har det godt her ute. Og her på Sotra går samfunnet framover – med unntak av ett område: Stedsnavn! Der går det bakover til 1800-tallet, da salig Ivar Aasen gjorde sitt scoop mht. dialektene på Vestlandet.

Og med beina godt plantet i Noregs Mållag, presterer inngrodde bokmålshatere i Kartverket – i kraft av egendefinert autorisasjon – å ramponere gode, innarbeidede stedsnavn på Sotra, så de framstår både komisk og tåpelig. Som eksempler langs veien fra broen: Knarrevik endret til Knarrvika, Møvik til Møvika, Dale til Dala osv. I Vestnytt kunne vi lese en hel liste over stedsnavn som skal herjes med. Et av navnene – Hjelteryggen – blir til Hjeltaryggen! Er det ikke helt utrolig?

Sotra-folk – vil dere finne dere i at alle disse gode stedsnavn skal endres til knotete nynorsk-varianter? Er jeg den eneste som synes dette er idiotisk, eller finnes det politikere i Øygarden som synes dette språklige stuntet er gode greier i 2023? Det er jo dere som skal bestemme slikt? Er vi på vei inn i en framtidsrettet utvikling her ute, eller snubler vi med vilje bakover til en tid da strilene rodde for å komme seg til byen?

Stril er forresten en hederstittel. Selv er jeg opprinnelig Fanastril, med bokmål som målform. Nynorsken er på vei ut, det må vi bare erkjenne. Kartverkets tåpelige stunt er et nødskrik for å minne oss om vår historie, ved å sette inn a-er midt i eller i slutten av våre stedsnavn, bare for å gjøre dem så «nynorsk» som mulig. Beklager, men dette blir for dumt! Like dumt som da sitronbrus ble til brus med sitronsmak, og blodpudding til pudding med blodsmak! God dag mann hostesaft!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.