Hvorfor stjeles det årlig drivstoff for millioner i Norge?

Publisert 8.1.2024
Foto/montasje. Sfm.no
Merknad: Ikke annonsørinnhold

I hele 25 år har artikkelforfatter kjøpt bensin på den samme bensinstasjonen og alltid betalt etter å ha fylt opp tanken. I bitende kulde lørdag den 6.1.2024, skulle jeg igjen fylle bensin på den samme stasjonen. Jeg gjorde som vanlig, trykket på rett oktan og satte i slangen. Intet skjedde. Jeg satte da i et bankkort som ba om kode, men intet skjedde. Automaten fungerte helt enkelt ikke i kulden virket det som. Da var det bare en ting å gjøre, og det var å kontakte betjeningen.

Vedkommende bak disken, kunne fortelle at for 14 dager siden hadde bensinkjeden bestemt at alt drivstoff her etter skal forhåndsbetales. Dvs. at dersom du regnet med å fylle for eksempelvis kroner 500,-, og kortautomaten da ikke virket, så må du betale med kontanter og få en kvittering. Da ville de frigjøre pumpen som du sto ved. Om du ikke fikk fylt opp for mer enn, la oss si, kroner 425,-, så måtte du ta kvitteringen med tilbake til kassen og få den scannet, for så å få refundert differansen. Heldigvis så hadde jeg kontanter i tillegg til bankkort.  Men for et ekstra bryderi, og årsaken følger nedenfor.

Det stjeles drivstoff for millioner

Damen bak disken, som ønsket å være anonym, kunne bekrefte at bensinkjeden som hun jobbet for hadde allerede blitt frastjålet bensin og diesel for mange hundre tusen kroner i løpet av 2023. Problemet skal være det samme for andre kjeder over hele Norge. Drivstofftyverier er blitt begått av så vel førere av biler med norske skilt, noen ganger stjålne eller falske, og en rekke bilførere med biler registrert i flere land som eksempelvis Sverige, Litauen, Polen og Romania. Slike bilister er det meget vanskelig å få identifisert i etterkant, men det gjelder også norske ifølge ekspeditrisen.

Dette er et bilde av kvitteringen på forhåndsbetalingen. Foto: Sfm.no.

Artikkelforfatter fikk hele 23,9 liter 95 oktan for kr. 500,-, en «ren blodpris» i forhold til hva våre naboer i Sverige nå betaler for drivstoffet, og for ikke å glemme superprisen de betaler for bensin og diesel på Svalbard. Der har vi en av årsakene til at det stjeles drivstoff. Og hvem har hovedansvaret for våre horrible priser på diesel og bensin? Og for ikke å glemme den pill råtne norske forskjellsbehandlingen tross lovforbud. Hva koster det å frakte brennstoff helt fra fastlands-Norge til Svalbard med drømme-priser på drivstoff, i forhold til eksempelvis fra Mongstad i Hordaland til Odda i Hardanger? La oss spørre makthaverne som bestemmer hvor mye mer nordmenn skal flås for.

Jan Hansen, frilansjournalist MNJ
Ansvarlig redaktør www.sfm.no.