I demokratiets navn

Publisert 25.10.2019
Foto: Wikimedia

«Politikere skal være folkets tjenere, ikke herrefolk», var det en klok, norsk mann som sa en gang. Det var Erik Bye. Men den tonen Oslos byrådsleder brukte i Dagsrevyen NRK 1 22/10, vedr. spørsmålet om hva slags bil folk kunne kjøpe i Oslo i kommende år, hadde en undertone av diktatur. Etter år slik og slik skulle det ikke være lov å kjøre fossil-bil i Oslo. Og folk måtte tenke seg nøye om før de valgte vekk el-bil.

Klima-diktaturet i Oslo er nådeløst, og viser med all tydelighet at de ikke aner hva bilindustrien markedsfører i nær framtid! DET er tragisk! Vi får nemlig bl.a. en ny generasjon lav-utslipps-motorer både på diesel og bensin, som har utslippsverdier milevis under det som «klima-avtalene» fastsetter. Og da – Oslo byrådsleder, og Lan Marie, og de andre fra samme diktatur-panelet – kjøper folk den bil de selv ønsker å bruke, uansett hvor i landet de bor og reiser – også i Oslo! I demokratiets navn vil vi og framtidens bilbrukere ha oss frabedt et diktatur på vårt eget reisebehov og hva kjøretøy vi velger – basert på uvitenhet og politiske kjepphester! Ingen skal straffes med vanvittige bompengesatser, forbudssoner og grønt visvas! Slikt fører med seg status som politisk død ved kommende valg. Fra små partier kommer det folk med åpent sinn, horisont, og forståelse for hvor grensene for toskeskap går. Og de vokser!

Det som elbil-folket helst ikke vil snakke om, er at produksjonen av elbilenes store batterier, krever ikke bare mengder av tungmetaller, men også enorme mengder CO2! En tysk dokumentasjon slår fast at en Tesla må kjøre minst 500.000 km før den kommer ned på samme nivå for CO2-fotavtrykket som en Mercedes C-klasse. Det de norske grønne kun bryr seg om, er at nordmenn SKAL kjøre el-bil. Hva produksjonen av elbil-batteriene tilfører atmosfæren, bryr de seg katten om, for det skjer jo i utlandet … Så da så, nemlig!

Vi «fossiler» vil stå samlet om å gjøre stas på det nyåpnede Sverdrup-feltet i Nordsjøen, som vil gi våre kjøretøy – også de med lav-utslipp – drivstoff i mange tiår framover, uten at vi skal føle hverken skam eller skyld! Det kan vi love dere – dere som tror blindt på klima-frelse gjennom kun el-bilparken i vårt lille land! For demokratiet vil vi kjempe, «så lenge det går blod igjennom oss!»

Terje Haugom, samfunnsdebattant.