I denne søte juletid?

Publisert 18.12.2017

Av Ellinor Nerbø
Foto: Colourbox

Det får ikke hjelpe at vi nå nærmer oss julehelgen om få dager. Da jeg som vanlig farer over mange nettaviser, så fikk jeg se en overskrift jeg måtte tenke nøye gjennom. I en italiensk by har man måttet fjerne julegranen for ikke å trigge islamister i landet.

Julegranen var ikke tilfredsstillende for islam. I en annen slik avis så fremkom det at islamister skal bruke moskeene til å «holde øye med oss» i Europa. Det får meg til også å tenke at da er jeg heldig som ikke lengre er tilhenger av hverken adventstiden eller julen. Her i huset har det ikke vert tatt frem hverken advents-staker, lys i form av julestjerner i vinduet eller juletreet. Denne pynten har vert gjemt og nedpakket i boden i snart ti år. Så ser man at det er undersøkt hvor mange som gleder seg til jul, og da fremkommer det at dette er ni av ti som gjør det. Det viser jo da at en av ti ikke gjør det.

Vil det si at av samtlige innbyggere i dette landet på fem millioner mennesker, så er det hver tiende som ikke gleder seg. Det vil si over fem-hundre-tusen. Da tenker jeg på hvor mange av disse har hatt barnevernet på nakken, og hvor helhetsfamilien av nettopp den grunn ikke feirer jul fordi man mangler familiemedlemmer? Noen reiser vekk for å ikke se all julepynten her hjemme, og andre tyr kanskje til en langhelg under dyna for å glemme hele greia. For andre kan pengespørsmål være vanskelig å takle som Jan Ove Fromreite var inne på, for ikke å snakke om hva Hilde Ottesen har ment, noe mange for så vidt kan forstå. Dette skal altså være Norge på sitt beste, eller skal man heller si verste?

At de finnes enkelte nettaviser som kan virke litt provoserende for noen, får vel bare stå sin prøve. Noe kan vel disse også ha noe rett i fremføringen av «nyheter» de kommer med. Men for noen virker det noe søkt. Når man også vet at skolegudstjenester noen steder ikke frister, så kan man vel si at julen også er på tilbaketur til ikke å bli feiret, og at noen heller mener at å tenke på at man går mot lysere tider heller er noe å kose seg litt for i en mørk tid av året. Nå er det også mer snakk om å gi hverandre brukte gaver, slik som KRF-lederen snakker varmt om med tanke på gjenbruk.

Gjenbruk kan man vel strengt tatt ty til andre deler av året skulle jeg mene. Hva da Knut Arild, hadde det da ikke vert bedre i tanken å tenke andre tider i året? Hvordan vil man merke at barna når de kommer tilbake til barnehagen, og har fått med seg at man fikk i julegave en brukt leke? Denne som man heller kunne fått i en annen anledning? Er det slik at slike ting kan fremkalle mobbing blant svært små barn som ikke forstår dette med «gjenbruk», som kan være fornuftig nok bare ikke som bursdagsgaver eller julegaver? Kanskje vil noen nå mene at jeg kan virke litt «kravstor», men man bør tenke på at barn har et annet reaksjonsmønster enn hva vi voksne kunne tenke.

Så tenker jeg på alle de som er barn og unge innenfor barnevernet som i noen flere tilfeller ikke får motta gavene fra biologiske familier. Dette er faktisk sant selv om dette blir benektet av tjenesten selv og andre involverte innen norsk barnevern. Det er dette som er hovedårsaken til at jeg da dette fremkom, som utgjør hovedårsaken til at jeg ikke lenger finner det fristende å feire julen. Dette i ren solidaritet med alle dem som ikke har sine ved middagsbordet i julehelgen, og heller ingen julepynt som preger hverken stue eller kjøkken. Det var nok dette som fikk meg i 2008 å ta frem min versjon av Prøysens julekveldsvise til Julevise til ettertanke, og et par til omskrevne barneviser som skal ligge ute i nettet ett eller annet sted. Facebook i dette formålet har andre fått min tillatelse til. Skitt jul, og heller se lyst på det som kommer om ikke lenge, lysere og lengre dager.

Redaktørens merknad: At noen mennesker med annen kultur og ”religiøs” tilhørighet, kan føle seg krenket av et stakkars juletre, og i et land som også beskytter slike, er ikke bare tragisk men uforskammet og frekt. Det vitner om en selvopptatthet og et ego som ikke hører hjemme noen steder. Man kan i slike tilfeller, og med full rett, spørre om hvilket menneskesyn slike har, dersom de bare tåler sin egen religion, kultur og folk, ellers ingen andre. Da må jo det beste for slike være og frivillig forlate landet som de mener provoserer og krenker dem. Man skulle tro at de som flykter fra krig og elendighet gjør det for å få fred, ikke for å skape nye konflikter dit de kommer. Det gjelder alle som flykter fra krig og konfliktområder. Og dette må de bare tåle å få både høre og lese. Red.