I Norge kastes over 450 000 tonn spiselig mat hvert år

Publisert 22.1.2025
Illustrasjonsfoto: iStock.

Den antatte tonnasjen i overskriften stammer fra nettstedet Matvett. Så kan man stille flere spørsmål om hvorfor dette skjer i et av verdens rikeste land. Årsakene er nok flere, men sfm.no våger å påstå at hovedårsaken skyldes et unormalt høyt prisnivå på det aller meste i Norge. Når prisene stiger til vanvittige summer blir konsumpsjonen også der etter.

Mye av det som ikke blir solgt, kastes i søppelet i stedet for å bli solgt til lavere priser eller gitt bort til dem som trenger det mest. Dette gjøres flere steder men ikke i stor målestokk. Norsk næringsliv står bak den aller største mengden av spiselig mat som blir kastet. Her kan nevnes dagligvarehandelen, matprodusentene, grossister og serveringsbransjen.

Mye av matsvinnet kunne vært unngått om prisnivået ble senket en god del. I Norge er det om å gjøre å tjene mest mulig på kortest mulig tid. Så går det likevel galt og maten må kastes. Prisnivået i Norge er skyhøyt. Alle har ikke alle råd til å handle det samme som dem med høy inntekt. Å kaste spiselig mat er tragisk, ikke minst et økonomisk tap for både samfunnet og næringslivet.

Senk prisene i både butikker og på serveringsteder. Da kan flere få nyte godt av mat som kan spises i stedet for å bli kastet.

Jan Hansen, frilansjournalist MNJ
Ansvarlig redaktør
www.sfm.no  

Les gjerne mer her: https://www.matvett.no/