I ulvepels og fåreskinn

Publisert 23.1.2019
Foto: Colourbox

Så langt tilbake i tid som historien om Norge har eksistert, har man brukt ulveskinnspelser og jakker og mere til som kan lages av ulveskinn. Så ser man at dette er noe man har brukt til klær og andre ting laget av dette skinnet. Det er både varmende og praktisk som vinterklede. Sauskinn og lammeskinn har vert brukt på samme måten. Hva er det nå for tiden som vanskeliggjør at dette ikke nå kan brukes til aktuelle formål? Alle vet at når sau og lam slaktes får man et skinn som medfølger. Hvorfor ikke bruke det til noe fornuftig?

Man finner slike i behandlet form i våre møbelforretninger, som man legger i en eller annen lenestol eller gyngestol for de som har den slags, eller om man vet hva en gyngestol er i dagens samfunn? Hva skal til for å skaffe seg et ulveskinn kjøpt i en slik forretning, jo en ulv må bøte med livet for at du skal pynte denne stolen med dette skinnet. Noen henger slike på veggen sammen med et eventuelt reinsdyrhorn over eller under? Ulven er jo et rovdyr som ikke passer inn der det beiter andre dyr, og heller passer der det ikke ferdes beitedyr, i annen utmark «som ikke er beiteområder».

Matproduksjonen vår skal alltid komme først, og da må man fjerne dyr som skader husdyrene som skal bli mat på bordet. Hva en ulv gjør med smågnagere eller sånt, skal man vel ikke bry seg så mye med, men maten vår er vårt alles ansvar, også dyrevelferdsorganisasjoner som sikkert nok spiser fårekjøtt likeså man spiser reinsdyrkjøtt. Den ulven som man for få år siden mente var «utryddingstruet» om ikke utryddet slik man sa det, så har den nå tatt seg kraftig opp og flere kull fødes i Norge. Og noen kan nok være plassert ut av såkalte dyrevernere som vil ha disse i fri utfoldelse.

Sett disse dyrene i deres egen hage sammen med en barnevogn med barn i, så får man vel se at pipen får en annen låt! Det hjelper ikke å da sitte på trappa for på «passe på», så enkel er ikke verden selv om NOHA som organisasjon, tror det. Jeg sier nå det jeg at hadde jeg vært sauebonde og sett en ulv ta ett eneste lam, og hadde et våpen i hånden, så hadde jeg skutt uten å blunke!! Vår «matminister» har ikke peiling på matproduksjon men pinnekjøtt går jeg ut fra at også han liker?

Ellinor Nerbø