Ikke bare menn, nei!

Publisert 11.1.2018

Av Terje Haugom, samfunnsdebattant
Illus.foto: Colourbox 

Den nye kvinne-sporten heter varsling. Det varsles over hele verden, fra menns hyggelige komplimenter til virkelig kritikkverdig, uønsket nærkontakt. Alt er samlet under paraplyen «seksuell trakassering». Ingen slipper unna, og selv den minste fjær blir til en hønsefarm av dimensjoner.

Men det er ikke bare menn som viser uønsket oppmerksomhet! Når man f.eks.tar en tur på Zachen for å høre en dyktig entertainer i den hyggelige pianobaren, og sitter rundt pianoet og koser seg med cola-glasset, da kan en edru gjest oppleve følgende: En rødhåret dame i 40-årene – som ikke er helt edru – legger plutselig armen rundt meg, og med våt tunge nærmest inne i øret mitt kommer spørsmålet «Hvordan går det her da?» Hun blir kontant avvist, da denne tilnærmelsen ikke er ønsket i det hele tatt. Etter litt sviming rundt i lokalet, kommer hun igjen, og seansen gjentar seg. Hun får grei beskjed: Jeg er her KUN for å høre på kunstneren ved pianoet, er godt gift, og for øvrig må du ha en fortsatt fin aften! Etter det, kunne min kamerat og jeg nyte sangen og musikken i fred. Et hyggelig utested er ikke bare for folk som er sugne på kontakt eller sex. Det finnes dem som setter pris på det kulturelle på stedet også.

Slikt skjer både for kvinner og menn, og som regel rir man stormen av der og da. En hyggelig kompliment, et smil, holde døren åpen for et medmenneske – slikt bør kunne skje, uten å lage et helsikes sirkus av det! Når et medmenneske går over ens egne grenser, bør det være nok å gi klar beskjed. Nytter ikke det, må man kanskje gå videre med det. Men at «varsling» selv for de minste bagateller er blitt mange kvinners nye hobby, er hevet over enhver tvil. Og når en kvinne ikke ønsker å bli kysset – heller ikke av en fremstående politiker – må hun klare å gi beskjed! Eller kjøre kneet rett i skrittet på ham. Det hjelper! Å komme etterpå å sutre, er litt for infantilt!