Ikke hør på Barth Eide!

Publisert 15.11.2019
Foto: Colourbox

«Elbilen ga meg ingen frihet, bare hodebry, rekkeviddeangst og nesten magesår.» Sitatet er fra en fersk reportasje i nettavisen ABC Nyheter, og viser med all overbevisning at å følge Barth Eides (Ap) råd om IKKE å kjøpe ny diesel- eller bensinbil – men derimot elbil, – vil gi stadig flere nordmenn søvnløse netter. Når jeg dit jeg skal? Hva med køen ved ladestasjonene? Strømmen blir dyrere og dyrere – hvordan slår det ut, når elbilen må stå på konstant lading når den ikke er i bruk? Og mange flere ubesvarte spørsmål. Barth Eide (Ap) hevder at diesel- og bensinbiler blir bare dyrere å kjøpe og bruke i årene som kommer. Vel, det er 2 faktorer som spiller inn her:

For det første burde Barth Eide vite at lavutslippsfrie diesel- og bensinbiler er allerede på markedet, og neste generasjon med nesten nullutslipp er like om hjørnet. Dessuten er f.eks. en dieselbil langt mer driftssikker og forutsigbar til alle årets tider enn elbilen. Den kan stå i ukevis – uten å sluke ladestrøm. Tanken er like full som da den ble parkert sist! Og når «fossil-bilene» blir utslippsfrie, må Ola og Kari kunne både kjøpe og bruke slike biler i lang tid etter 2025. Så lenge det er olje på norsk sokkel. Glem ikke Sverdrup-feltet – nettopp tatt i bruk, og det største til nå! Folk må få velge den bil de selv vil ha! Norge redder likevel ikke verden ved å anvende diktatur framfor demokrati! Innse at forbrennings-motoren er like ved å bli så å si helt friskmeldt! Mht. klima – hva om det blir så mange elbiler i Norge, at vi må importere enorme mengder skitten strøm fra kullkraftverkene på kontinentet, fordi lading av bilene ikke klarer seg med norsk strøm?

For det andre vet Barth Eide veldig godt at det er maktmenneskene på Stortinget og i kommunestyrene som avgjør hvor stort økonomisk åk de vil legge på borgernes skuldre, ved stadig å skru opp pris og avgifter på en helt nødvendig bruksvare for nordmenn som det bilen er, – og kommer til å være i overskuelig framtid! Barth Eide m.fl. bør ikke se bort fra at naturens sykluser har gått opp og ned mellom varme og kalde perioder i millioner av år. Og hver gang har naturen kommet i balanse igjen. Husk at grønne planter og skoger trenger CO2 for å produsere Oksygen. Og de fleste gassene som omgir vår planet er en del av Skaperverket, og skal være der! Verdens undergang beror ikke på naturlige klima-endringer, men på maktsyke presidenter som ikke innser at ALLE atom-våpen må destrueres!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.