Ingen matvarekjeder kan si de er billigst

Publisert 27.8.2024
Foto: iStock

Nå får matvarekjedene en økonomisk straff som følge av at det menes at de har samarbeidet om priser på matvarer.  Hvem kan si at «de er billigst»? Ingen av dem. Ser at Kiwi noen steder ikke har den kundemengden de kunne ønsket seg. Har sett at det er mindre med kunder der enn andre steder. Likevel ser man også at kundekretsen hos alle også har falt en smule. n en del av dette ha med at folk blir oppfordret til å dyrke en del selv?

Er det rart i grunnen når man ser at det man blir bedt om å spise mer av også blir dyrere å kjøpe? Flere av de som kan dyrker nå sine egne poteter, og annet man ser man har muligheter til? En god del av disse kundene handler ikke mer enn høyst nødvendig i matbutikken og det ser man når man er i en butikk.. Andre handler i stort for en hel uke, kanskje for lengre tid også, all den tid at en fryser er tilgjengelig.. Har nå folk sett at man klarer noe man selv kanskje ikke trodde at man klarte, men prøvde og så at det gikk greit?? Likevel så ser man også at landbruk legges brakk.

Kunne noen av disse brukene bli parsell-utleie for folk som ville prøve noe selv? Det ville nok gårds-eieren tjene litt på, både fordi jorden blir ivaretatt og at folk fikk lære hvordan slikt fungerer. Fremdeles tenker jeg på den kunden som kom inn i en butikk i vår og spurte etter potetfrø, da min latterdør gikk opp til vidåpen. Altså da kom det et «bevis for» hvor lite folk vet om poteten? Har de samme noen gang sett et fiskesnøre? Slike redskaper finns i mange former, vet alle hva en uersnik er for noe? Hvordan den brukes? Neppe. Har noen hørt om at man hekler sild? Vet noen om hva en flaktsild er?? Ikke det nei.

Det var slik en gang i tiden at det var både poteten og silda som berget folk i dette landet all den tid man klorte seg fast i gode gamle Norge og ikke stakk til Trump-land for å prøve lykken. Jo , en flaktsild er en sild som er skåret opp på langs i ryggpartiet slik at buken ligger fast, saltes og vannes ut før man koker den. Tilbehøret kan være gulrotstuing eller kålstuing med steikt flesk til sammen med kokte poteter. En silde-hekle slik jeg beskrev det ligner på en uersnik. Den senkes ned i en sildestim hvor du ligger helt stille og slipper denne ned med et lite lodd i nedre enden slik at dette redskapet står i ro i sjøen. Dette skal det være en liten bit agn på, gjerne en liten bit av makrell.

På denne måten kan du få svære mange sild i bøtta eller stampen du har med deg. Det du trenger da er grovt salt og bøtte eller stamp å salte denne silda i, skåret opp (eller om du vil ha speket sild, da saltes den hel uten innvoller i). Det samme kan man også gjøre i ett døgn om man vil ha lettsaltet torsk, men sa skal det være ferdig fillet man salter ned i en kort periode før det hele pakkes rett og fryses i fryseren.. Fisk kan også røykes, da trenger du en røykeovn eller du kan bruke pipa i huset om du har egen bolig med pipe. Dette går ypperlig for laks eller ørret.. Du kan også røyke kjøtt, vilt er snadder sånn. Passe tynne kjøttskiver lett-lett-saltet før man røyker dem.

Tørket kjøtt i eldhus slik man hadde før, er også mulig, og så lagre dette i et stabbur er også mulig om man har tilgang til et stabbur. Den som har muligheten til å snakke med en eldre som kan fortelle deg hvordan man oppbevarte mat før, så ser man hvordan man kan klare mye selv, og selv i dag med frysere tilgjengelig etter at maten blir det den skal først. Å tørke fisk er også en mulighet, da trenger du en fiskehjell å henge den på, da aller helst i januar og februar, men noen steder et lite stykke ut i mars, da luften er det som skal til. Det er torsk man helst tørker på denne måten, og det er dette som er bestand-delen for lutefisken til jul?

Mange lager dette også på Klippfisk som er saltet grovt og tørket innendørs i tilpassede rom for dette. Det blir ikke helt det samme som med uterøket torsk på hjell, det gir en litt mer spesiell god smak, det er litt forskjell i smak på de to produktene. Tørket torsk vannes godt ut (blir nesten som nyfisket da) og kan brukes som vanlig koke-torsk etter at den har vert tørket. Altså en konserveringsmetode som er urgammel. På samme måten ble kjøtt konservert.

Så har man hermetisering, som er en mer og lengre prosess. Glass dette oppbevares i trenger mer og omhyggelig arbeid, men dette kan man lese om når man søker dette opp på nettet, eller finner gamle bøker om temaet. Hvem taper da terreng når folk får opp øynene for denne måten å produsere og konservere mat på for egen del, jo matbutikken selv om de har Fjordland og andre som gjør det samme. Er det da rart at man i butikken finner disker som selger varer til 40-50 % nedsatt pris? Hva gjør de da med det som ingen vil ha og som ligger der igjen?? Sannsynligheten er jo at det kastes.

Ellinor Nerbø