Innfør totalt røykeforbud nå!

Publisert 9.1.2018

Av Terje Haugom, samfunnsdebattant. Illus.foto: Colourbox

Tobakken – introdusert til europeerne av indianerne på 1600-tallet – er blitt banen for mange svake sjeler. «Hadde Vårherre ment vi skulle røyke, hadde Han skapt oss med skorstein i nakken», pleide mor å si. En kostbar uvane, en slave-skaper i særklasse, – lungekreft, strupekreft, grusom ånde, klær som stinker, tenner og fingre som er gule av nikotin og tjære – fysjom!

Det er nå på tide at regjeringen – i anledning «det grønne skiftet» – innfører total stopp i salg av tobakksvarer (inkl. snus og sigarer), og totalt røykeforbud innenfor Norges grenser! Jakten på smuglere må da intensiveres! Det blir tøft for innbarkede røykere og snusere, men de vil klare det – på sikt! Et sunt og friskt samfunn, med enda flere mennesker som finner nye gleder i å holde seg i form, trene, gå turer de ikke klarte før, osv. Enda flere som ikke må sykmelde seg pga. pustebesvær o.l. Jeg blir ikke populær av å foreslå slikt, men det bryr jeg meg katten om! Folkehelsens gevinst er verd strabasene med å bli kvitt tobakken.

Røyking og snusing har med intelligens og selvbilde å gjøre. Mange – og særlig de unge – snuser «fordi de andre gjør det». Det er nærmest en mote! Man spør seg ikke: Er dette bra for meg, eller bør jeg la være? Når intelligens, fornuft og selvbilde er på det nivå det BØR være, klarer man å styre unna «fristelser» og tilbud av dette slaget i venneflokken. Man sier nei takk. Når disse egenskaper ligger på et lavere nivå, vil man gjøre som andre, – ikke være pyse eller pingle, og så lar man det stå til! De samme mekanismer spiller inn i forhold til alkohol og narkotika. Alle tre er sterkt vanedannende.

Dessverre vil nok ikke regjeringen slå dette slaget for folkehelsen, for staten er avhengig av de avgifter og inntekter denne djevelskapen gir! Trist dobbeltmoral.