Italiensk mat er verdens mest populære

Publisert 18.3.2019
Kilde og foto: YouGov

En internasjonal YouGov-undersøkelse som omfatter over 25 000 personer i 24 land, viser at pizza og pasta er blant de mest populære matrettene i verden. Det italienske kjøkken slår absolutt alle. Vi spurte folk hvilke av 34 nasjonale kjøkken de hadde prøvd, og om de likte eller mislikte dem, og italiensk mat ble den store vinneren. Kjøkkenet fikk en gjennomsnittlig popularitetsscore på 84 % i de 24 landene vi undersøkte.

Italienerne er store patrioter, og det er de som er de største tilhengerne av italiensk mat, idet 99 % sier at de liker sitt eget nasjonale kjøkken. Blant andre store fans finner vi spanjolene (94 % av dem som har prøvd det italienske kjøkken, sier de liker det) og franskmennene (92 %), mens de som er minst imponert av italiensk mat er kineserne (59 %).

På andreplass bak italiensk mat kommer det kinesiske kjøkken, som hadde en gjennomsnittlig score på 78 % i de landene som ble undersøkt. Det er favoritten til 95 % av kineserne, mens folk fra Singapore (hvorav 94 % av dem som har prøvd det, sier de liker det) og Hong Kong (91 %) også er store fans. Kjøkkenet er minst populært i Saudi-Arabia (54 %) og Indonesia (57 %).

Verdens tredje mest populære kjøkken er det japanske, med en gjennomsnittlig score på 71 % i de 24 landene. I tillegg til de 94 % av japanerne som liker det, sier også 94 % av folk i Singapore som har prøvd det, at de liker det, og det samme gjelder 93 % av folk i Hong Kong. Igjen er det saudiaraberne som er minst entusiastiske, med bare 43 % som liker det.

Nederst på tabellen kommer det peruanske kjøkken, som fikk en gjennomsnittlig score på bare 32 %. Det finske kjøkken sin score var kun et par tideler mer (rundet av nedover til samme prosentdel).

Det bør imidlertid påpekes at Finland var blant landene som ble undersøkt, mens Peru ikke var det, noe som betyr at de lojale 94 % av finnene som liker sitt eget kjøkken, var nok til å gi dem det lille overtaket. Dersom undersøkelsen hadde omfattet det peruanerne syntes, hadde sannsynligvis det finske kjøkken havnet nederst.

Den laveste scoren ett land hadde for et annet lands kjøkken, var Japan mot det saudiarabiske kjøkken, hvor kun 11 % av japanerne som har prøvd det, sier at de liker det.

Faktisk viser undersøkelsen at japanerne er de strengeste matkritikerne blant alle de landene som ble undersøkt. Av de 34 kjøkkenene i undersøkelsen, scoret 23 mindre enn 50 % blant japanske respondenter. I gjennomsnitt var det bare 39 % av japanerne som sa at de likte utenlandsk mat – uansett hvor den kom fra.

Motsetningen til japanerne er filippinerne, som mest sannsynlig vil like et internasjonalt kjøkken. Av de gjennomsnittlige 67% av filippinerne som hadde prøvd et gitt kjøkken, sa de likte det, og det var bare fem typer kjøkken hvor færre enn 50 % likte.

Det norske kjøkken

Mens 8 av 10 (81 %) nordmenn sier vi liker vårt eget nasjonale kjøkken, er det én av tre i de andre europeiske landene som er enige (37 %). Vår nordiske nabo Finland viser mest entusiasme for det norske kjøkken sammenlignet med de andre landene som ble undersøkt. Av dem som har prøvd det, er det 52 % av finnene som liker det. Overraskende nok er det bare 27 % av de danskene som har prøvd det norske kjøkken, som sier de liker det. Av de europeerne som særlig var misfornøyd med norsk mat, finner vi danskene, spanjolene og italienerne. Av disse var det bare 27 % som hadde prøvd maten vår, som sa de likte den.

Av de ikke-europeiske landene er det japanerne som har minst til overs for kjøkkenet vårt – bare 17 % av dem som har prøvd det, sier de liker det. Hvis vi ser på hele verden, viser det seg at det svenske kjøkkenet er det mest populære av de nordiske kjøkken. Det danske kjøkken følger med 41 % i gjennomsnittlig popularitet, mens det norske og finske kjøkken havner nederst med en score på henholdsvis 37 % og 32 %.