Jorden er flat, og julenissen bor i Bergen!

Bergen. Publisert 15.11.2016
Av Terje Haugom
Foto: JH Media

Så er det vinter igjen. Stille, kalde dager, – med sol. Dager de fleste bergensere burde glede seg over. Men hva gjør de fleste av oss, når det viser 6 minusgrader på gradestokken? Jo, vi vil holde varmen. Vi – og alle som enda ikke har fått seg varmepumpe – fyrer med de ovnene vi har. Det skulle da også bare mangle! Fyring har bergensere drevet med siden den første bosetting her – før vikingenes tid.

Fra tusener av skorsteiner stiger blåsur fyringsrøyk mot himmelen over Bergens-dalen, og etablerer seg som et «lokk» i 200 – 300 meters høyde. Vi som ikke levde i vikingetiden, men vokste opp på 50- og 60-tallet, husker utsikten fra fjellsiden på slike dager. Eimen av sur røyk fra fyring med rå ved og for lite trekk i gamle ved- og koksovner, rev og slet i nesen, og klesvask kunne ikke tørke utendørs pga. skitten og svevestøvet som røyklokket var full av.

På den tid var det lite biler. Før 1960 måtte man søke fylkesmannen om løyve til å kjøpe bil. Hvis behovet var å kjøpe drosje eller nyttetransport, gikk det som regel greit. Men vi hadde et rikt bussnett, med både trolley-busser, trikkene, og dieselbusser, og vi hadde toget mellom Nesttun og Sentrum.  Akk, det hadde vi!

På de kalde, stille vinterdagene lå altså det samme røykteppet – eller «gift-lokket» som folk på Danmarksplass og i rådhuset nå liker å kalle det – over dalen mellom De 7 fjell. Men griskheten etter penger hos kommunepolitikerne den gang, var på ingen måte i nærheten av den tilstand som råder hos vår tids «folkets tjenere». Bompenge-spøkelset har hjemsøkt oss siden Fløifjellstunnelen var nedbetalt i år 2000. (Husk: Fløien skrives med i!) Og fordi bergenserne som folkeferd er av det godtroende, naive slaget, og «folkets tjenere» nekter å innse at svevestøvet kommer fra vedfyringen, og ikke fra bilene, – hamrer de løs med nye bompengesatser, rushtidsavgift i astronomiske summer, og naive bilister skal blø, fordi kommunen skal bygge bybane alle steder – i stedet for et fornuftig bussnett. Jo, jorden er flat, og julenissen bor på Rundemannen!