Jul og andre høytider, er ofte en pine for uføre og eldre!

Kristiansund. Publisert 2.12.2017

Leserbrev fra Hilde Ottesen
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Så er vi på vei mot den tiden på året da alle skal være «glade» igjen, Julen. Problemet er at mange sliter nettopp med høytider og dager da en skal være glade. De føler seg ensomme og alene. Mange har ikke råd til å feire høytiden, og sliter med å føle sitt eget verd på denne tiden av året. Noen steder har de for ensomme mennesker åpent i julen for festiviteter sammen med andre like ensomme mennesker, men det er kun en midlertidig løsning, for når de er på vei hjem så er problemet like stort.

Og for de med lite penger er ikke problemet noe mindre. De har lyst til å kunne gi barn og barnebarn gaver de kan være stolte av, men har ikke råd til det. Jeg husker min egen mor etter at hun ble ufør var flau over at hun måtte kjøpe billige gaver til sine barnebarn fordi hun rett og slett ikke hadde råd til noe annet. Barna visste om at mormor var syk så de var takknemlige, men selvfølelsen til min mor ble nok knekt litt. Jeg vet jeg har det på den måten selv etter at jeg ble ufør.

I år kunne vi ha hatt en flott jul, for jeg fikk igjen litt på skatten. Men så dukket en kamerat opp som hadde hjulpet meg tidligere og hadde legeregninger og regninger til tannlege på godt over 16 000 kroner og ville ikke fått mer hjelp fra hverken lege eller tannlege uten at dette ble betalt så jeg gav han pengene slik at mannen skulle slippe å pines. NAV gjorde absolutt ingenting og tannleger vil helst ha pengene med en gang, og ofte flere tusen i slengen. Når mannen igjen søkte NAV om hjelp til dette og forklarte at han hadde måttet låne penger for å få betalt tannlegen og legen fikk han beskjed om at de ikke hjalp noen til å betale gjeld. Der hadde vedkommende søkt flere ganger FØR han gikk til tannlegen og NAV visste utmerket godt at han måtte til lege og ikke gjort møkka da han søkte, og når noen hadde lånt han pengene som han hadde krav på så nektet de å hjelpe fordi de så på det som gjeld. Denne personen er veteran som IKKE har fått den hjelpen, pensjonen eller erstatningen han skal ha etter skade i tjeneste.

Regjeringen prøver å snike seg unna sitt ansvar. Når det kommer til NAV er det merkelig om en får kr. 500,- i hjelp til julen. Med prisstigningene og inflasjonen som har vært i Norge den siste tiden er det godt gjort om en får en julemiddag til den prisen. Langt mindre noen skikkelige gaver til barnebarna. Når regjeringen går ut å sier at fattigdommen i Norge har gått ned må de ha kun sett i sine egne lommebøker, for en mer løgnaktig påstand skal en lete lenge etter. Velferdslandet Norge er en vits så lenge en er etnisk norsk.

Julen og høytidene er en pine for de med uførepensjon og de eldre. Den er ei pine for de fattige og for de som er arbeidsledige. Likevel tillates handelsstanden å reklamere for stadig flere ting på reklamer på tv og andre steder, ofte ting ungene har lyst på og som foreldre og besteforeldre ikke har råd til, rett og slett for å «tvinge» gjennom salg på disse unødvendig dyre tingene. Og regjeringen vil at kjøpekraften skal gå opp? Hvor i all verden har de plassert vettet hen? På den delen de planter bak-enden?

Erna Solberg sa i sommer at hun hadde rett til å ha ferie hun også, men tok hun da med alle de tusen som ikke har rett på ferie rett og slett fordi inntekten ikke tillater det? Som statsminister så burde hun holde seg for god til slike uttalelser særlig etter at det kommer etter en kommentar om at nå må det norske folket spare inn til beinet. Vi kan sikkert spare inn til beinet vi, men da må hun og sine medskyldige i regjeringen gjøre det samme. Dvs. å slutte med å sende penger ut av landet samtidig som de drar inn enda flere. De norske oljepengene er det norske folkets sine penger, ikke utenlandske regjeringene sine. For uhjelpspengene som regjeringen sender ut går stort sett til korrupte regjeringer, som kun øker sin private formue mens folket deres sulter. På lik linje med en stor del av den norske befolkningen.

Dere i regjeringen sier dere vil ha flere uføre ut i arbeid, men tenker ikke over at det faktisk ikke er nok arbeidsplasser til de som er friske engang, for takket være styremåten deres, alle avgifter og momser så forsvinner arbeidsplassene ut av landet rett og slett fordi det er for dyrt å drive bedrifter her i landet. Hva blir det neste eventyret dere kommer med? Men først og fremst bør dere hjelpe det norske folket med NAV, ellers kan dere risikere at stadig flere vil saksøke den etaten og vinne hvilket går til syvende og sist ut over statskassa. En ufør har rett til å få helsehjelp, og når han må låne for å greie det går det alltid ut over andre som prøver å overleve. Så NAV må akseptere og måtte hjelpe folk som har måttet låne for å betale lege og tannlege om de viser kvitteringer på dette. Jeg kan i alle fall si såpass, tannlegen vedkommende var hos var sjokkert over behandlingen en person som har tjent landet sitt får i Norge. Bare det alene er en skam for den norske regjeringen.

Så har vi alle de andre som sliter i høytidene da. Mange sitter helt alene i høytiden, mange begår da selvmord fordi de ikke greier mer… er det et velferdssamfunn verdig? Så klart ikke. Men regjeringen gjør ingenting for å lette situasjonen for folket, nei de er mer opptatt med å gjøre ting vanskelig. Tror dere virkelig syke og uføre har bedt om å bli det? For om dere tror noen blir ufør med ett knips så tar dere grundig feil. Og tenk over at stadig flere blir unge uføre pga barnevernets handlinger mot dem, de blir psykisk nedbrutt og ødelagt på grunn av det de opplever takket være den norske stat, og dette går også på foreldrene. Men for å forstå noe av det jeg har skrevet ned her, må dere sannsynligvis oppleve dette selv, for dere greier ikke sette dere inn i andres vansker om dere hadde blitt slått i hodet med en 4×4 toms planke med problemene.

Så bli ikke overasket over at folk som arbeider på NAV eller barnevern blir truet, de har gjort det til seg selv, og det sier jeg til tross for at jeg ikke har noen tro på at trusler eller vold hjelper det grann. Noen vil alltids se det som en utvei. Og da kan en kun klandre staten Norge. Til dere som sitter alene uten penger i julen, dere er verdifulle og gode mennesker. Dere betyr mer enn dere tror og dere er verdifulle. Jeg for min del ønsker dere alt godt fremover, og husk Karma har en tendens til å gå tilbake på de som gjør en vondt eller behandler noen på en smålig måte. Og til dere på Nav, barnevernet og Regjeringen, og alle andre som behandler noen som mindreverdige: Karma vil nok bite dere også før eller siden, og uten at noen av oss trenger å gjøre noe som helst for at det skal skje.

Redaktørens merknad: Det er å håpe at de ansvarlige bruker julen til å ta dette alvorlige budskapet innover seg. Red.