Julen er norsk tradisjon!

Bergen. 14.10.2016
Av Terje Haugom, adjunkt.
Illusfoto: Colourbox

Rektor ved Ekholt barneskole i Rygge ba foreldre styre unna ordet «jul» av hensyn til barna som ikke feirer jul ifølge ABC Nyheter.

Den kvinnelige rektoren ved den aktuelle barneskolen, er kanskje ikke historieløs, men viser på denne måten at norsk historie og jula som rotfestet tradisjon må vike «av hensyn til barn som ikke feirer jul»! Trist at skoleledere finner oppfører seg på denne måten!

Barna har godt av julen

Julefeiring – inklusive adventsfeiring, juleverksted, julebakst, juletregang i gymsalen – og julegudstjeneste – er god, norsk tradisjon som går mange hundre år tilbake i tiden! Alle skolebarn – uansett om de er Jehovas Vitner, Humanetikere eller muslimer – ingen barn har vondt av å ta del i denne norske kulturarven!

Alle skoler i Norge bør følge opp en så god og innarbeidet tradisjon, uavhengig av livssyn og religiøse minoriteter. Slike foreldre har ikke peiling på hva de frarøver barna ved å blande seg opp i skolens forpliktende videreføring av vår kristne kulturarv! Barna har bare godt av det julen har å bringe av kos, sosialt samvær, sang og musikk, og skikkelig godt, norsk kristent julebudskap! Rektorer, – vis at dere har ryggrad! Like viktig som 17.mai!

En ukristelig jamring

Det er nå på tide at Storting og regjering setter foten ned for all denne ukristelige jamringen fra «annerledes tenkende». At vi har religionsfrihet og avviklet statskirke i Norge, trenger slett ikke bety at skolen skal forkaste julen i full bredde! Våre folkevalgte bør vedta at skolens julefeiring skal være obligatorisk for alle elever, på lik linje med norsk historie, geografi og samfunnskunnskap ellers! En skole uten julefeiring er en fattig skole! Og foreldre som vender ryggen til jula, går glipp av stor rikdom – uansett tro eller ikke!