Kaos i svensk politikk de neste årene?

Publisert 10.9.2018
Av Jan Hansen, frilansjournalist MNJ
Foto: Wikimedia

Valget til ny riksdag i Sverige ble etter sfm.no sitt syn et rent protestvalg. Hvorfor det ble protestert så sterkt, ser det nå ut til at flere partier er enige om. Sverige har slitt med ganske mye grov kriminalitet de siste 10 årene. Folk vil ha tilbake tryggheten i hverdagen, en langt bedre og mer effektiv bekjempelse av særdeles grov kriminalitet, (i hovedsak begått av ”asylsøkere” fra land i Afrika og Midtøsten – hevdes det også fra medier og myndigheter).

Nå skal det i løpet av de neste 14 dagene dannes en ny regjering, men sammensatt av hvem er det ingen i dag som har helt klart for seg. Avstanden mellom blokkene er liten, og viljen til å samarbeide på tvers av flere partigrenser – til beste for folk og land, den synes og å være ganske liten. Igjen handler det om sider til venstre og høyre med sentrumspartier i midten. Det kan ikke skyves under teppe at Sverigedemokratene nå har havnet i en drømmeposisjon.

Svensk innvandrings- og asylpolitikk, tror sfm.no vil være det som mest kommer til å prege de politiske debattene i den svenske Riksdagen i tiden som kommer. Svenskene kan forvente seg politisk kaos, og hovedårsaken er den politiske uenigheten på særlig disse to områdene. Den var også meget stor før valget. Socialdemokraterna med statsminister Stefan Löfven i spissen sitter fortsatt med makten, og tallmessig (stemmemessig) ble partiet størst i landet.

Moderatene (Høyre sitt søsterparti), ble det nest største partiet fulgt av Sverigedemokratene som fikk 17,6 % velgerstøtte på landsbasis, og som derfor er det tredje største. Rent mandatmessig (68 stk – foreløpig for SD sin del), så vil andre partier til den kommende svenske Riksdagen bli tvunget til å forholde seg til SD i flere sammenhenger. Det knytter seg særlig stor spenning til hvilken blokk sentrumspartiene vil støtte i tiden som kommer.