Karantene eller ikke karantene?

Publisert 22.3.2020
Foto: Colourbox

Det er noe underlig når man ser og leser om dette med karantene. Man skal ikke foreta nærhet med andre mennesker som man kan smitte. Men så hører (og ser man) at både helsetopper, helseminister og andre, som mener å inneha kunnskap om smitte og smittevern at – jo da, du kan gå for å handle i butikken, gå en tur i skog eller park og den type uttalelser. Da tenker jeg at hva er da hensikten med karantenen? Så ser og hører man om unge som samler seg i vennegjengen, og også leier på hverandre i denne tiden man skulle «holde minst en meters avstand»? Selv ikke det klarer enkelte.

Satt her en kveld for å følge TV2-nyhetene og man blir bare mer og mer forundret over måten nyhetsbildet fremlegges på. Man forvirres for hver dag som går, helt fra dag en, hvor dette her både da var og fremdeles er en alvorlig hendelse som har truffet landet, og som flere ennå ikke forstår. Nå som påsken står foran oss, hvordan vil denne fortone seg for og når det er så mange som har dyre hytter i fjellheimen, og ønsker å smøre ski og annet fjellutstyr for en siste adspredelse som kan sette dette enda mer i spredning?

Leste også et sted at de eldre heller ikke holder seg på matta, og de møtes der det ennå er en eller annen kafé eller lign. og samles flere enn nødvendig? Skulle tro at de hadde opplevd etterkrigstiden med det tunge og vanskelige det førte med seg, hvor man vet at ikke alt var å få tak i da heller. Men så vet man vel ,om man tenker etter, at det var de store byene den gang som fikk hjelpen først, og andre steder lå man etter i flere ti-år.

Dersom denne situasjonen skulle vare opp til ett helt år og kanskje enda lengre, så får dette store problemer å velge for de fleste. Dette vil sette det norske folk i et annet spor enn mange klarer å fatte, og etter som det finnes «professorer» som mener to hele år før dette er i bedring. Lenge før den tid så er nok Norge et u-land og mange arbeidsplasser har forsvunnet og det står boliger i overskudd flere steder, slik som man snakker økonomi som følge av dette.

Turismen er jo allerede hardt prøvet nå. Hva om seks måneder? Hvor mange private vil slite grusomt i dette her? Det vil herske stor gjeldsnød, og svært mange får uante problemer i tillegg å hanskes med som setter livet på harde prøver, og på måter man ikke selv kunne forestille seg når man ser hvilke offentligheter som nå åpner munnen i ren skremselsproppaganda – som meget lett kan settes i verk. Her har alarmklokken ringt helt til Dovregubbens Hall i så måte. Hvor lenge er det da til Dovre faller?

Ellinor Nerbø