KGB og Sovjet 2

Av Terje Haugom
Samfunnsdebattant
Illus.foto: Colourbox
 
Se deg godt om, så du er sikker på at ingen angivere kan se eller høre deg, – før du forteller din kollega at du synes den nye kåpen hennes er fin og stilig. Og du bør være rimelig sikker på at hun vil sette pris på din bemerkning om kåpen! For hvis ikke, risikerer du å bli både suspendert og anmeldt for seksuell trakassering. Og for all del må du ikke finne på å gi henne kompliment for hennes nye frisyre! Da blir du NAV’er før du vet ordet av det! Og oppslag i pressen!

Den gode, gamle hverdagsromantikken, med hyggelige og vennlige ord mellom voksne mennesker, kanskje en uskyldig blunk eller et varmt smil, et klapp på skulderen, er blitt et minefelt for vanlig sosial atferd. Noen har klapset feil person på rumpen, gitt mannehateren et kyss på kinnet e.l., og så er den berømte fjæra blitt til en hønsefarm større enn Grønlandsisen! Det kan virke som om Kvinnegruppa Ottar og «MeToo-bevegelsen» har samarbeidet om å legge atom-vinterens kuldegys over absolutt alt vanlig sosialt samspill mellom mennesker av forskjellig kjønn. «Menn er ganske enkelt noen griser!» Noen virkelig kritikkverdige episoder har fungert som bensin på et bål, – en altoppslukende gressbrann som har fortiet og fortært smil, vennlighet, hyggelige kommentarer, ubetydelige – men trivelige signaler mellom medmennesker. Noe som før var uskyldig, og skapte varme spenninger, er blitt «seksuell trakassering», noe fælt, noe som må opphauses i media osv. Nå har KGB-liknende metoder skapt liv i et slags Sovjet 2, og har hjemsøkt alle som gjerne ville være naturlige og hyggelige medmennesker.

De som rammes av ryktene – sanne eller usanne, – opplever mobbe-offerets skjebne. Mange kan få seg en alvorlig psykisk knekk, når flokkmentaliteten slippes løs. Det er gått sport i å anmelde – alt fra en ubetydelig fjert, til de få virkelig stygge episodene. Er det virkelig verd det å bryte ned en person, bare pga. en uskyldig liten avstandsflørt, eller en hyggelig kompliment? Som tilskuer til utviklingen i samfunnet på dette området, er det godt å være pensjonist og godt gift! Mitt råd: Trø varsomt! Naturen og dyreriket er ikke lenger som før!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.