KI (AI) fotos kan aldri erstatte de originale!

Publisert 27.5.2024
KI (AI) fotos: Photoshop Firefly.
Originale foto: Sfm.no/Jan Hansen/Olav Martinussen.

I dag bruker flere både tekster og bilder som er skapt via KI (AI på engelsk). Det opplyses normalt at tekster er KI produsert (ikke bilder), og innholdet er siden blitt «kvalitetssikret». Det siste har en ikke alltid en garanti for er korrekt.

Sfm.no ville teste ut Photoshop/Firefly KI (AI) generering av diverse foto. Vi ønsket å få se hvor treffsikre og realistiske bildene ble. Her viser vi noen eksempler. Noen ble nokså realistiske, mens noen ble ganske så fjerne fra virkeligheten.

Bildene til venstre er KI (AI) genererte med Photoshop Firefly, mens bildene til høyre er originale. Bildet i headingen er også KI generert. Her ønsket vi oss et bilde fra sommer og sol ved havet. Det ble meget bra synes vi.

Eksempel nr.1. Vi ba om generering av et foto av «smale og farlige veier i Norge». KI bildet ble ganske bra ut fra reelle forhold mange steder i landet. Originalfoto Jan Hansen /Sfm.no.


Eksempel nr. 2. Vi ba om generering av et foto av «en trolleybuss i Bergen». Vi ble ikke imponert over resultatet.
Originalfoto: Olav Martinussen/Sfm.no.


Eksempel nr. 3. Vi ba om generering av et foto av «gamle amerikanske biler». Resultatet må sies å være bra og tilfredsstillende.
Originalfoto: Jan Hansen/Sfm.no.


Eksempel nr. 4. Vi ba om generering av et foto med «en norsk politibil». Resultatet ble ikke særlig imponerende. Bildet minner mye mer om en Milicja-maje fra det tidligere Øst-Europa. Originalfoto: Olav Martinussen/Sfm.no.

Sfm.no sin konklusjon er den at KI/AI genererte fotos kan bli bra, men de kan aldri erstatte originale bilder.

Jan Hansen
Frilansjournalist MNJ