Kjekt å skulke skolen for ”miljøets del”?

Publisert 23.8.2019
Foto: Pixabay

En svensk tenåringsjente har skapt røre rundt om i verden for sin umodne og nærmest fanatiske holdning til å redde verden fra undergang. Hun har lært likesinnete og like-uvitne ungdommer til å streike fra skolen for å demonstrere for miljøet. «Miljø» er vel det mest misbrukte ordet i vår tid – alt ser ut til å dreie seg om miljø-miljø-miljø – til det kjedsommelige. Det er blitt et moteord – en floskel. Verken den norske regjering, kommunene eller skoleunger kan redde verden fra en «miljø-ulykke». Norge betyr her langt mindre enn en dråpe i havet. Vi teller ikke i det hele tatt.

Men det er blitt morsomt og hyggelig for skoleelever å få seg noen fritimer av og til for å demonstrere eller «streike» mot noe de aller færreste av dem egentlig ikke bryr seg om. Det er fritimene som teller – skulketimene! «Fri fra skolens slaveri», som vi i sin tid sang når ferien sto for døren – før ordet miljø var oppdaget. Og nå skal den svenske tenåringsjenten til USA med sitt budskap – etter å ha fått litt mer PR ved å hilse på paven. Hun skal ikke reise med fly – hun skal redde miljøet, må vite, – hun har visstnok «flyskam» – hvis det da ikke er flyskrekk?

Egentlig morsomt – men likevel litt tragisk – å se hva en fjortis kan få til for å skape seg et navn. Noen blir popstjerner – andre skal redde verden ved å seile over Atlanteren som en slags pilgrimsferd. Får håpe bølgene over «dammen» blir mindre enn de bølgene hun har klart å skape på landjorden!

Wilfred Høsteland