Kjøp deg spalteplass!

Publisert 30.4.2021
Illus.foto: Colourbox

Tusener av innsendere av leserbrev og kronikk-forslag blir avvist hver uke rundt om i landet.  Standard-unnskyldningen er alltid at der strømmer på med et så stort antall brev at de ikke har plass «denne gangen». Du får nok ikke plass neste gang og ikke den etter det heller! Men saken er selvsagt en helt annen hvis du er kjendis på et eller annet område. Kjendis vil i dette tilfellet si at dersom du har en «fin» tittel eller et kjent navn innen politikken, næringslivet eller universitetet, da vet du egentlig på forhånd at ditt innlegg kommer på trykk! Slik er nemlig systemet.

Der er noen absolutte verstinger blant norske aviser i denne sammenhengen. Blant disse er Aftenposten og Bergens Tidende – begge dessverre for lengst kneblet under Schibsted-konsernet som i dag sitter på en rekke av landets aviser. Dette er en høyst udemokratisk ordning for den såkalte frie pressen. Spørsmålet er jo egentlig hvor fri disse avisene egentlig er? Det er en kjent sak at visse temaer og vinklinger ikke slipper til. Du må nemlig være «politisk korrekt» for å få dine innlegg på trykk, og har du en bra tittel så har du enda et betydelig pluss og en garanti for å gi uttrykk for dine meninger i den norske «frie» pressen! Da kan du også skrive om det mest uinteressante for folk flest – et av dine spesial-områder som kanskje vekker interesse for en håndfull lesere – i beste fall.

Du er altså smart om du finner en god tittel før du sender inn et leserbrev eller en kronikk. Jeg vet ikke om avisene sjekker om din tittel er korrekt hvis de ikke kjenner ditt navn, men det forbauser meg ikke om de sjekker det også. De vil jo ha full kontroll over mangt og mye. Sistnevnte kan jeg bekrefte etter at jeg med ren flaks for en tid siden fikk et innlegg på trykk i Bergens Tidende. Det var et «ufarlig» innlegg om Bergens lokaltrafikk/veteran-sporvogner, men uansett hadde avisens nidkjære leserbrev-redaktør sjekket korrektheten i noe av det jeg skrev, så de stoler ikke på deg! Heller ikke på hva du mener.

Jeg har selv ingen tittel som skulle imponere Schibsted-avisenes redaktører, så jeg har pr. d.d. sluttet å sende innlegg til disse avisene. Vi får bare håpe at demokratiet og ytringsfriheten igjen blir innført – endatil i norsk presse! Dagens redaktører og journalister har utrolig mye å lære av den generasjonen som styrte avisene frem til 1970-årene! Så kjøp deg spalteplass – skaff deg en flott tittel. Det kan være et forsøk verd!

Wilfred Høsteland