Klær, mote og konfeksjon

Publisert 6.3.2020
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det er svært lenge siden at norsk konfeksjon fantes. Det er lenge siden at norsk konfeksjon flagget ut til Østen og Kina etc. Man vet nok at i disse landene er folket minst fire nummer mindre i størrelse enn vi er det her i vesten. Når så disse tøystykkene blir sydd sammen etter størrelse, så blir det nesten som om man kler opp store utstillingsdukker, slike man ser i butikkvinduene, og sett i et butikkvindu i det siste? Sånn er det blitt nå når ikke Norge selv lengre har egen konfeksjon.

Norge er jo bygget på tradisjoner om at vi ble selvhjulpne etter krigen. Det var da dette dukket opp som paddehatter, og tenk disse også ble til i alle fjordarmer og kystbyer i hele landet. Altså, det var i vest at man kledde opp de i øst her i landet. Men det har noen tilsynelatende glemt. Så hadde man alle verft. Hvor var det flest av – jo i vest det også – Oslo hadde kun et lite knippe-to stk. Og fremdeles så tror Oslofolk at de har bygget landet. Hva med fisken? Hvem hadde «ansvaret» for at Oslofolk fikk dette ned i magen?? Jo kyststedene våre.

Nå også er det oppdrett som er tingen i tillegg og dette også på kysten. Skulle vel unektelig sett rart ut med et oppdrettsanlegg midt i Karl Johan? De snakker jo som om at det er i hovedstaden at Norge bygges – slik man kan få inntrykk av. Så tilbake til dette med TV og de som jobber der og klær. De også må nok bare se at når klær skapes i Østen og der er folk så små at de ikke kan det der med konfeksjon, så må dette gå den veien høna sparker og at klærne er trang noen ganger. Så har man det der med mote da. Nå heter det «slim» – en ny trend – og det er nok den noen har reagert på og heller kanskje ikke fått med seg? men at det kan se noe tåpelig ut – ja det er nok riktig.

Ellinor Nerbø