«Klima» og «miljø» – vår tids mest misbrukte ord

Publisert 9.9.2019
Foto: Colourbox

Miljøpartiet De Grønne og Venstre bruker disse ordene ene og alene i populistisk sammenheng. Ordene er blitt halmstråene disse partiene klamrer seg til. Forøvrig har de svært lite å fare med. De har – ved hjelp av sine halmstrå – klart å starte en gressbrann i barne- og ungdomsskole, med demonstrasjoner og skulking fra undervisningen, og på toppen av det hele et gigantisk «klima-brøl». Men – hvor dypt stikker elevenes engasjement? Brølet er like mye verd som når det scores på fotballbanen.

Men dette sneversynte klima- og miljø-fokuset bidrar dessverre til å legge et lokk over de faktiske opplysningene naturvitenskapen gir oss. I Jordens 4,3 milliarder år gamle historie har kloden opplevd både istider og tropisk klima. Det har vært i perioder som har strukket seg over millioner av år. Og den vulkanske aktiviteten har vært mye verre før enn nå, med enorme utslipp av svovel og andre giftgasser fra Jordens glødende indre. Og likevel – naturen har reparert seg selv – uansett! Til og med etter meteoritt-nedslaget som la kloden under et støvteppe i tusen år, klarte naturen å reise seg igjen, med nye planter og dyrearter – og til slutt mennesket!

MDG og Venstre – og deres søster-partier rundt om i Europa, – har klart å skremme vannet av de politiske ledere og bil-produsenter med sine skrekk-visjoner om Jordens nær forestående undergang. Overdrivelser fra de «grønne»– og mangel på naturvitenskapelig innsikt – har gitt oss diesel-hets, bompenge-hysteri, elbil-syndromet, kjøreforbud, klappjakt på «fossil-biler» i byenes sentrale strøk, skrik og hyl om «renere luft» o.l., selv om ingen har beviselig dødd av dagens moderne utslipp!

Vi har egentlig ingenting å frykte fra naturens side! Selv om en liten del av endringer som skjer, kan være «menneske-skapt». Det vi bør frykte, er den masse-suggesjon folk og partier som MDG og Venstre klarer å skape! Og medmennesker som lar seg rive med av overdrivelsene, i stedet for å stikke fingeren i jorden – og sette seg inn i Jordens historie!

Terje Haugom