Korrekturfeil eller sannhet?

Publisert 17.11.2020
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Å joda, Nooshin Zaery! Vedkommende som undertegner seg som muslim og samfunnsdebattant i Bergensavisen 16. november, fikk tildelt en helside under Debatt med tittelen «Vold har ingenting med religion å gjøre». Jeg skal ikke gå inn på detaljer i hennes innlegg, men bare få kommentere ganske kort det som hennes tittel påstår:

Hvis vold ikke har noe med religion (underforstått Islam) å gjøre, kan da nevnte artikkelforfatter gi en forklaring på hvorfor der i Koranen står svart på hvitt at muslimer kan drepe jøder og andre «ikke troende»? Har ikke det noe med vold å gjøre? Jeg har ikke lest Koranen, og har heller ingen interesse av å gjøre det, men nevnte draps-tillatelser kan enhver finne på Internett med henvisninger til konkrete skriftsteder i Koranen.

For noen år siden ble noen muslimer intervjuet i Dagsrevyen (eller kanskje det var i TV2 nyhetene) nettopp om dette med at Koranen tillater drap i nevnte sammenhenger. Slike intervjuer har forøvrig vært sendt i norsk TV 2-3 ganger så jeg vet om. Og samtlige ganger forsvarte muslimene seg med at disse skriftstedene var «galt oversatt»! Da er det jo helt utrolig hvor mye av Koranen – som også finnes på norsk – er feil oversatt? Hvordan kan bøker med slike grove feil (?!) tillates solgt på det norske markedet? Nå har det seg likevel slik at de samme skriftstedene også tillater drap i engelske utgaver av Koranen. Svært så mye feile oversettelser som forekommer på de forskjellige språkene, Nooshin Zaery!

Det synes klart at vold har ganske mye med en viss religion å gjøre! Og mht. den islamske profeten, så finnes der en del bakgrunnsstoff om ham som ikke akkurat handler om noen fredsfyrste. Det er jo en tankevekker at gjennom de siste drøye 100 år, har verden hatt 3 internasjonale uromomenter (for å bruke et mildt uttrykk) med terror som våpen – nemlig nazisme, kommunisme og i vår tid Islam. Når det gjelder sistnevnte har vi jo fått vite om litt av hvert som har blitt planlagt bl.a. i moskeer!

Wilfred Høsteland

Redaktørens merknad: Personlig kjenner jeg flere muslimer som er dypt fortvilet over volden som utøves i en del islamistiske kretser. De har bekreftet at dersom de åpent kritiserer volden til slike elementer, så blir de selv stemplet som både vantro og frafallende muslimer. La det være klart at vold og religion ikke hører sammen. I en forbindelse som denne, er det viktig og heller ikke glemme volden og terroren som lenge fant sted mellom protestanter og katolikker i Nord-Irland. Mange liv i verden har gått tapt grunnet ekstrem vold i religionens navn. Det er fakta man ikke må prøve på å underslå. Red.