Krever flere fergeavganger når behovet er til stede

Publisert 7.9.2023
Arkivfoto: Sfm.no

Pensjonistpartiet i Trøndelag er bekymret over at gratis ferge kan skape store problemer for de fastboende selv om også vi ser at ferger er en del av stamveinettet og skal være gratis. Det må være en betingelse for gratis ferge at antall avganger må økes etter behovet.

I fjor sørget regjeringen for at ferjesamband med under 100 000 passasjerer fikk gratis ferje. Nå utvides ordningen til øyer og samfunn uten vei til fastlandet. Intensjonen bak ordningen er god og sympatisk. Flere steder har gratis ferger ført til at så mange flere tar med bil på ferja at fastboende og næringstransport ikke får plass på første båt over.

Gratis ferjer har ført til fulle ferger og til tider vanskelig for lokalbefolkningen å få plass. Pensjonistpartiet skjønner at ønskene med gratis ferge var å gjøre det enklere å bo i distriktene. For mange er ferga livsnerven i samfunnet. Derfor må fylkeskommunen ta ansvar.

I revidert budsjett for 2022 satte regjeringen av 59 millioner kroner til ferjesamband som hadde under 100.000 passasjerer i 2019. Senere er det kommet mer penger, men det er opp til fylkeskommunene hvordan de disponerer pengene. Vi vet nå at dette går spesielt utover de fastboende som er avhengig av fergen hver dag.

Derfor kan ikke Trøndelag fylkeskommune bare sitte å se på konsekvensene med gratis ferge, men vise ansvar og sette inn ekstra avganger når behovet er til stede.

Svein Otto Nilsen
1.kandidat på Pensjonistpartiets fylkestingsliste i Trøndelag

Per Ervik
2. kandidat på Pensjonistpartiets fylkestingsliste i Trøndelag