Krigen i Ukraina påvirker de fleste av oss

Publisert 5.9.2023
Foto: Colourbox

Krigshandlingene i Ukraina har gitt millioner av mennesker søvnløse netter over lang tid. Å se mennesker med barn i ulike aldre på flukt fra krig og elendighet, gjør noe med sinnet til de aller fleste av oss. Særlig gjelder dette de som selv har både barn og barnebarn. Det er snakk om det kjæreste man har her i livet. Det gjelder også den sivile befolkningen på den andre siden av konflikten, som nå har fått flere smakebiter av den på egne områder.

De aller fleste foreldre gjør hva de kan for å ta vare på barna sine. De utsetter ikke sine barn for fare for liv og helse. Da flykter de i stedet med dem til fredelige land – forståelig nok. Også i Norge har myndigheter og en rekke frivillige stilt opp for å hjelpe ukrainske flyktninger med både mat, klær, arbeid og husly, et svært prisverdig tiltak som alle disse menneskene håper det blir satt pris på.

Krigen i Ukraina har også splittet land og folk grunnet ulike meninger. Krigen i Ukraina har også klart å ødelegge vennskap blant noen europeiske nasjoner, vennskap som det tok år å få bygget opp etter den 2. verdenskrig. Og husk på at det ikke var Ukraina som startet den. De aller fleste håper selvsagt at den snart må ta en slutt, og at de ansvarlige, dvs. alle som har vært med på å skape den, blir satt under internasjonal tiltale og får den straffen de så vel fortjener.

Jan Hansen
Ansvarlig redaktør MNJ
www.sfm.no