Kritisk i norsk matproduksjon

Publisert 19.5.2025
Illustrasjonsfoto: Colourbox (arkiv).

Nå nevnes det at det kan bli krise i norsk matproduksjon ifølge Dagbladet. Ja, hva sa jeg ikke? Nå er dette da såpass «kritisk» at det er, og ble, for mange gårdsbruk som la inn årene og nå ser vi resultatet. Hva skjer da med norsk matsikkerhet fremover? Hvor mange blir da nødt til å ta i bruk sine nedlagte småbruk for de som har ett?

Uansett når man ser på «stats-rasjoner» som er vist i media om hvor lite man skal ha i en hel uke, da må man vel si at det er svært viktig å lære seg hva som kan dyrkes der dette er mulig? Denne helgen ble det her i huset satt poteter og selv oldebarnet deltok og syns dette er gøy! Når en liten jente ser slik nytte, hvorfor skal da voksne ikke klare dette? Ikke rart at Felleskjøpet nå deler ut en potet og en bøtte jord for at folk skal få muligheten til et forsøk?

Er man vokst opp på et småbruk, så har man naturlig nok fått med seg noe man husker og har muligheten for å «mane frem igjen» om hvordan man gjør sånt. For «selvbergingen» så skal det ikke et mega-fjøs til. Det går med noe langt mindre bare det er robust nok. Har man bøker om slike muligheter, så er man også et godt stykke på vei for egen regning.

Men likevel syns jeg ser «noen» på vei til et museum for å lete etter opplysninger om hvordan man drev landbruk for hundre år siden. «Farmen-programmer» sa du, jojomenn sann. Dette var jo mer underholdning enn at det ble realistisk. Hva om alt du trenger må i en båt først? Da får du slite litt vil du nok syns, men før var alt enda verre. I dag har man enklere «hjelpemidler». Men hva om du da må gå så langt bak i tid, takler du det?

Ellinor Nerbø.