Landets enorme forbruksgjeld

Publisert 17.12.2018
Foto: Colourbox

Kan landets enorme forbruks gjeld bli et tveegget sverd? Ja – mye tyder på det. Finansminister Siv Jensen er på luften og lover det norske folk en hyggelig julegave, nemlig – at fra nyttår vil hun sette i gang en omfattende innstramning av forbrukslån. Bankene skal rustes opp og stille strengere krav til innvilgelse av slike lån. Bra – bra – men kommer det for sent? Er toget alt gått, og kan vi nå skimte ouverturen til en kommende økonomisk katastrofe?

Vi vet at i dag at den gruppen som er hardest rammet av denne gjelden, er ungdom med svak økonomi. Hvordan skal de kunne fortsatt være en aktiv kjøpegruppe og samtidig betjene en gammel uoverstigelig gjeld? I Bergen synger man om «som ringer i vannet» og det er en gammel og troverdig metafor. Vi kaller den gjerne «ringvirkninger», og den slår sjelden feil. Jeg skulle gjerne vite om finansministeren har en plan B, dersom denne sunamien skulle flomme innover landet.

Personlig ser jeg kun to scenarioer. Den ene er at en innstramning av bankene kan bli så kraftig at det vil ta livet av et ukjent antall forretninger. Den andre utveien er at finansministeren blir nødt til å dekke det meste av denne gjelden. For til syvende og sist er det regjeringen som har sovet i timen, og latt denne uansvarlige kjøpefesten bare fortsette, uten å sette foten ned i tide. Så valget er ditt – finansminister Siv Jensen.

Per H. Midtgaard