Lenge siden Sverige var i krig

Publisert 25.4.2022
Foto: Colourbox

Det eneste nordiske landet som har truet Russland, er Sverige. Det er dog lenge siden. Det var den gangen St. Petersburg var hovedstaden i Russland. 5 ganger har Sverige angrepet Russland. 3 ganger har de vunnet. De tok Estland. I den tiden var Finland svensk og det hadde det vært i 600 år. Under russisk kontroll hadde Finland vært på 1800 tallet.

Svenskene kom seg helt til Vyborg i første omgang, da Sverige inntok det som i dag er et museum, festningen på Vyborg, der russiske styrker prøvde å forsvare seg mot de krigerske svenskene. Svenskene var ikke fornøyd med dette, de ville gå mot hovedstaden som den gang var St. Petersburg.

Denne byen har hatt flere navn. Den het St Petersburg etter grunnleggeren Tsar Peter 1. Under 1. verdenskrig ble navnet skiftet til Petrograd. Etter den russiske revolusjonen ble den hetende Leningrad etter den 1. sovjet leder. Etter at Sovjetsamveldet klappet sammen, fikk byen tilbake det opprinnelige navnet St. Petersburg.

Jeg synes jeg vill fullføre Sveriges krigføring mot Russland. Da svenskene nærmet seg St. Petersburg og kom til forstaden Peter Geoff, ble svenskene møtt av en styrke som de ikke klarte å stå imot. Russerne tok tilbake de områdene de hadde tapt tidligere. Denne krigen var årsaken at Finland kom på Russiske hender.

Russerne tok nå også Gotland, men admiralen som hadde kommandoen, klarte ikke å holde Gotland mer enn i 2 mnd. Enden på den historien var at Sverige kastet russerne ut fra Gotland. Admiralen som hadde kommandoen, kom i unåde hos den Tsaren som da styrte Russland på den tiden.

Hans Bauge
Samfunnskritiker