Lettlurte bilkjøpere!

Publisert 14.10.2019
Foto: Colourbox

Elbil-salget går så det suser. Bensin-salget «stuper», leser vi nå om dagen. Vel, er det så lurt å satse på elbil da? For det første: Er du opptatt av klima og miljø, bør du vite at det går 3 ganger så mye energi (fra brunkull- og atomkraftverk) til å produsere en el-bil kontra «fossil-bil». For det andre minker det på Afrikas kobolt-ressurser til de store batteriene, og som graves ut for hånd av fattige afrikanere og deres barn i gruvene. For det tredje er det allerede blitt dyrere å bruke hurtig-ladere langs vei og ved bensinstasjon enn å fylle en tank med bensin eller diesel.

Lading er big business! For det fjerde er el-bilene i ferd med å miste fordeler som avgiftsfritak, privilegier i trafikken og i P-hus. For det femte – når du vil selge din el-bil, – er det nok tekniske grunner til det, som ingen bruktbilkjøper ønsker å overta – f.eks. et batteri som ikke vil lades mer, og som er rådyrt å skifte. Og for det sjette – hvor skal man gjøre av miljø-bombene som de digre batteriene utgjør ved skroting? Har noen politikere tenkt på det?

El-motoren er rask, og stillegående. Men som fremtidig bilkjøper – også våre politikere – bør du vite at null-utslippsmotorene drevet av diesel og Add Blue er på full fart inn i markedet. Med Euro-6-motoren og de nyeste Euro-7 blir det så å si umulig å finne partikler som kan måles. Altså ingen grunn til at myndighetene skal forby slike biler etter noe årstall. Og ingen annen bil enn den med moderne dieselmotor kan oppvise samme prestasjoner mht. seiglivet-het, pålitelighet, økonomi, trekk-kraft og anvendelighet. F.eks. er det ikke uvanlig at Mercedes-biler med diesel går mer enn 1 million km. Vil en el-bil og dens batteri klare det samme?

Fabrikkene som produserer el-biler, gjør det så å si mest med tanke på det norske marked – pga. avgifts-fritakene. Her selger de som hakka møkk. I verden ellers kjører man fortsatt på diesel og bensin – fordi avgiftene på en el-bil er svimlende høye. Så, bilkjøpere – Norge skal jo redde verden. Men tenk litt før du handler bil! La deg ikke lure av propaganda!

Terje Haugom, samfunnsdebattant