Livsfarlig å taste på mobilen under kjøring!

Publisert 1.7.2019
Foto: Colourbox

Det er tradisjon blant menigmann og Vegdirektoratet å påstå at «fart dreper». Og så settes fartsgrense etter fartsgrense irriterende ned – på veier som egentlig tåler langt høyere fart! Men sannheten er, at farten i seg selv dreper ikke! Det er i hodet på sjåføren problemet ligger!

Når øynene ikke er der de skal være – nemlig på veien og trafikken, – men på mobilen – med teksting, fotball-resultater, nyheter osv. som man bare må få med seg! De sekundene det tar å sjekke mobilen, er for noen sjåfører det siste de foretar seg, da bilen – uten at føreren merker det – dreier over midtlinjen. I motgående kjørefelt kommer det en betongbil i 80 km/t…. Og hjemme sitter en som i samme øyeblikk er blitt alene, med 3 små barn. Det er trist, det! Og fullstendig unødvendig!

Har ikke bilen bluetooth-opplegg, er det fullt mulig å få installert! Håndholdt mobil ER forbudt, og politiet skriver ut bøter som setter svimerker på kontoen din! Og smeller det, og du overlever – og det finnes bevis for at du holdt mobilen på øret, eller var uoppmerksom, – kan dekningen fra forsikrings-selskapet lett kuttes med f.eks. 100.000.-. Da må du punge ut selv! Skal du lese meldinger, eller tekste – stopp bilen på et trygt sted, tekst i vei, – og under kjøring – KUN samtaler via bluetooth, og hold øynene der de skal være!

Med midt-delere på alle veier med 70 km/t eller høyere, vil mange liv kunne spares. Da er 110 km/t heller ikke farlig! Men – sjåføren må være våken og konsentrert! Med øynene på mobilen (og radio/CD-spiller o.l.) kan det skje dødsulykker i 50 km/t – og for slikt finnes INGEN unnskyldning!

Terje Haugom, medbilist