Livsfarlig om ikke takbokser festes skikkelig!

Bergen. Publisert 5.4.2017

Av Terje Haugom, samfunnsdebattant
Illus.foto: Colurbox

I Bergens Tidende den 7.mars leser vi om familien som er på vei hjem fra vinterferie. De kjører lovlig i 80 km/t. Plutselig kommer en takboks flyvende mot dem, og treffer bilen i fronten – heldigvis ikke i frontruten! En bilist i motsatt retning hadde tydeligvis ikke festet takboksen skikkelig.

Det er dramatisk og kan selvsagt være livsfarlig når slikt skjer! En bråbrems er nok, og en fullastet takboks med ski og mer til kommer fykende inn gjennom bakruten på bilen foran…

Årsaken til alt dette med takbokser i det hele tatt, er det beklagelige faktum at moderne biler ikke lenger har skikkelig bagasjerom, slik de gamle bilene hadde. De som har levd en stund, husker de store amerikanske stasjonsvognene, hvor du fikk med deg sykler, ski, kofferter og alt du ville ha med deg – bak baksetet! Mange europeiske og japanske stasjonsvogner var også romslige i så måte.

Men så ville politikerne ha mindre og mer kompakte biler, av hensyn til vekt, forbruk og «miljø». Og fabrikkene gikk motvillig med på det. Men folks behov for å frakte sitt pargas har ikke endret seg stort av den grunn. Så derfor ble oppfinnelsen «takboks» et kjærkomment supplement hos barnefamilier med plass til en beskjeden koffert på tvers bak baksetet!

For dem som ser ulempene med en torpedo på taket av bilen, og har behov for plass, kan jeg anbefale å jakte på store, amerikanske stasjonsvogner blant veteranbiler på FINN.NO, Autoscout24.de, og e-bay. Ford, Chevrolet, Buick m.fl. hadde noen gedigne stasjonsvogner på 60- og 70-tallet, som rommer alt du lyster! Husk: Takboksen er også en luftbrems, og gjør at ditt moderne nøtteskall bruker nesten like mye som en romslig veteran! Besøk veteranbil-mønstringer rundt om i landet! Der får du førstehånds kunnskap og råd fra ekte bilfolk!