Luftkvaliteten i Oslo m.m.

Publisert 10.1.2020
Foto: Sfm.no

Begynner den å ligne på den man maste om i Bergen for få år siden? Det et nå snakk om kvaliteten på luften i Bjørvika. Da tvinger dette med seg ett spørsmål om noen husker at man i London hadde en gulaktig mega tykk tåke som var så tykk at man nesten kunne skjære den med kniv på sekstitallet? Dette var lenge før man hadde den store trafikktettheten man har i dag. Kan man da i dagens samfunn si at dette med «klima» har noe med utslipp fra trafikken å gjøre nå når luften i nettopp London er renere enn i Oslo for tiden? Neppe.

Når man så ser på dette i forhold til norsk luftkvalitet som mange skylder bilene våre for, så burde man vel heller se til historien i verden og se bare noen ti-år tilbake i tid da denne «Londontåka» var til en pest og en plage for Londoneserne, slik man sa det den gangen. Dette bør nok MDG-erne se for seg å søke opp for å se at det VAR ikke bare i dag men også før at verden hadde klimaproblemer, men man sa det ikke slik den gangen som man gneldrer i vei om i dag?? Dette ble også fremvist i tv(sort/hvitt-tv-en) på slutten av sekstitallet, der selv «Bobbyer» som man kaller det engelske politiet for, måtte gå med luftmasker.

Den gangen gikk også jernbanene både der og her på ren damp eller kull, men dette «drivstoffet» var ikke nevnt som årsak? Man fyrte i ovnen med kull for dette var før selv England kastet seg på oljebørsen. Og lenge før vi også hev oss på? Så kom parafin-fyringsovnene på plass i mange hjem, som var sagt var en mye renere form for oppvarming selv om noen brukte ved i tillegg som i dag. Så kom gassoppvarmingen til England og flere steder i Europa, også Norge sånn etter hvert.

Jeg har sagt dette før, men gjentar det vel ikke nok. Det skulle være forbudt å bygge hus uten fyringspipe! Kan være en god investering i noen tilfeller både for varmen i hus og for å få laget seg maten man må ha. Nå er det på nytt produksjon av de gode gamle «svartkomfyrene», de som man fyrte opp med ved som både varmer og som man kan koke på. Disse koster fra 16 tusen og oppover. Kan plasseres midt i nye kjøkkeninnredninger hvor man har pipen der denne går langs en kjøkkenvegg, bare «avbrutt av en pipe» slik at man også kan koble til en ovn i stuen om man vil, da på andre siden av veggen.

Dette er en svært lur greie nå som Norge skal stramme inn lovverket i henhold til eventuelle kriser av noe slag, for vet vi hva dette kan gjelde? Nei, her bør man være i forkant. Hva er mer koselig en noe mørk kveld enn å se små lys lyse rundt en og at det knitrer i en god varm ovn og man sitter der med en god bok eller et evt. kryssord eller et glass vin og hører på en radio? Tenke seg julen i et slikt tilfelle med batterilys på treet og Prøysens julekveldsvise i radioen?? Hm. Jeg tenker nå på min egen jule(kvelds)vise til ettertanke jeg nå, her jeg sitter å skriver dette innlegget.

Ellinor Nerbø