Maken til pinlig opptreden

Publisert 10.12.2018
Foto: Sfm.no

Den såkalte «blå siden» i norsk politikk, må vel i dag oppleve en smertelig blå – mandag! Maken til pinlig opptreden av to sentrale stortingsrepresentanter i programmet «Debatten» er ikke hverdagskost. Når et politisk parti, som Venstre, tar en gedigen «storrengjøring» for åpen skjerm, da vitner det vel mer om et parti som ikke har forstått, det mest elementære, nemlig respekten for det verv de er satt til å betjene.

Venstres leder Trine Skei Grande, ramlet pladask ut av skapet. Hun lot sin, sikkert, vel begrunnede vrede, strømme utover sin økonomi – talsmann Abid Raja- til og med for åpen mikrofon. Det er vel ikke så vanskelig å analysere hva hennes vrede besto i, nemlig Abid Rajas klare jakt på partitoppen i Venstre. Men jeg tror ikke Venstre er interessert i å bytte ku i verre naut, enda i hvert fall.

Det som er mer bekymringsfullt er dette «fire – spanns» prosjektet til Erna Solberg. Det kan umulig ha livets rett, og må være dømt til undergang, i likhet med alle de 8 tidligere koalisjoner siden 1945, som har kollapset i tur og orden. Det er to tidligere koalisjoner som har prøvd seg på fire partier, og det er John Lyng i 1963. Den holdt i vel en måned. Per Borten satt med fire partier i 1965 og klarte, etter harde trefninger, spesielt med Høyre i EU – striden, men måtte gi seg i 1971.

Så Erna stakker, hun får litt å bite i.

Per H. Midtgaard