Mange vet om influensa-vaksinering på apotek

Publisert 21.11.2022
Foto: Apotekerforeningen
Kilde: Mynewsdesk

Etter bare tre år med influensavaksinering i apotek, vet nå åtte av ti nordmenn at man kan ta vaksinen der. Det viser en fersk spørreundersøkelse Kantar har gjort på oppdrag fra Apotekforeningen.

– Den høye kjennskapen til tilbudet viser at apotekene på kort tid har etablert seg som et naturlig sted for vaksinering. I 2019, da influensavaksinering i apotek ble et landsdekkende tilbud, var det bare halvparten av befolkningen som hadde fått det med seg. Nå vet de fleste i alle aldersgrupper at de kan stikke innom et apotek for å få vaksinen, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

3 av 4 av de eldre vil vaksinere seg

Influensavaksinering er særlig anbefalt for folk over 65 år. Kantars undersøkelse viser at 3 av 4 over 65 år har tenkt å ta influensavaksinen i år. Blant alle som svarer, er det fire av ti som vil vaksinere seg.

– Det ser ut til å være en veldig positiv utvikling i andelen eldre over 65 år som tar influensavaksinen. Dette er en tendens vi også ser i apotekene, der det i år er et flertall av eldre som har blitt vaksinert. Tallene kan tyde på at vi er veldig nære å nå myndighetenes mål om at minst 75 prosent av dem over 65 år tar influensavaksinen, forteller Andresen.

4 av 10 kan tenke seg å ta den i apotek

Undersøkelsen viser at halvparten av dem under 60 år, som har tenkt å ta vaksinen, kan tenke seg å ta den i et apotek.

– Dette er et klart signal om at mange ser på vaksinering i apotek som helt naturlig. Apotekenes gode tilgjengelighet og det at man kan komme innom uten timebestilling og ikke trenger resept fra legen, gjør at folk strømmer til apotekene for å bli vaksinert i disse dager, sier Hanne Andresen.