Mangel på fagfolk i Norge!

Publisert 31.1.2024
Foto: Colourbox

Dårlig kommuneøkonomi var temaet. Jeg kunne ikke annet enn le av hele seansen da man snakket om de mindre kommunene vs. de store. I de små kommunene så sliter man mer kanskje enn de store, noe som er riktig. Det ser man på kommuner man kjenner til, en av dem var faktisk med i debatten, Steigen, som er i nærheten av der jeg pleier å feriere.

Bør få større spillerom

Tiden ble noe knapp for at denne kommunens ordfører fikk sagt så mye om sin kommune og samarbeidskommunene hun kunne nevnt i samme område. De fleste små kommuner tar inn eiendomsskatt og likevel går det ikke bra økonomisk, og man havner på den berømte Robek-listen. Innad i noen slike små kommuner så innfører man dette NLF, som er til stort hinder for utviklingen mener nå jeg. Da er man prisgitt en kommunal tillatelse hvor både fylke og andre instanser har noe å si.

Selv om du skal bygge noe så lite som en bod i viss størrelse, eller et uthus for lagring som det pleier å være naturlig for. Da tenker jeg at om man hadde vert mer JA-vennlig og en bygning fikk litt ansiktsløftning, så ville det øke kommunens takstverdi for eiendomsskatten, men likevel så får man et nei i noen tilfeller om en nabo har en innvending i en eller annen grad, ente denne liker deg eller ikke. Kommuner burde fått større spillerom og være mer tillitsvekkende når søknader kommer inn, det burde være innlysende.

Finner ikke fagfolk

Selv på småsteder som det nesten ikke bor folk og flere har fraflyttet men ikke solgt sitt, og kanskje har noen som ønsker å overta. Og som gjør det og som ønsker å ta i et tak – og gjør det, så prøves det etter alle kunstens regler (bokstavelig talt), så sliter man. Enda verre er det når man ikke finner fagfolk man er forpliktet til å bruke for å gjøre en jobb du selv ikke har lov til å gjøre, men finner ikke vedkommende. Da sliter du. Dette er kun et kommunalt ansvar for at man har tilgang til og å legge til rette for at man har sånt i enhver kommune.

Dessverre så er det stor mangelvare flere steder i kommune-Norge. Det gjør folk noe frustrert når man planlegger for renovering, og så er fagfolka vekk som om de er sunket i jorden.  Men eiendomsskatt skal dem ha, selv om kåken ser ut som et takras eller ikke. Når selv primære oppgaver ser ut for å ramle sammen i noen kommuner, så skal de likevel ta opp lån for å få dette ihop? Hvem må da betale for herligheten om ikke boligeiere i form av økt eiendomsskatt?

Får hakeslepp

Er det rart at noen selger det man har (selv om jeg ikke kommer til å gjøre det), og noen har fått det til dette med renoveringer og selger til en pris andre ikke har sjanser for uansett, og ny eier får en langt høyere eiendomsskatt en det den egentlige markedsverdien tilsier? Deet er bare å ta en titt inn på små kommuner og se hva som ligger til salgs hos finn.no. Da får man hakeslepp av noen priser mens andre er nesten gratis i forhold. Se Hamarøy, og hold dere fast.

Ellinor Nerbø