Mangler barn fysisk aktivitet?

Publisert 12.12.2022
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kan man si at barn ikke rører på seg i dagens samfunn? Man mener at barna ikke har nok fysisk aktivitet for tiden. Om noe av dette er ren sannhet, kan man da skylde på at alt skal skje ved hjelp av datateknologi, som krever at man sitter der med en maskin mellom hendene til alt man nesten skal?
Hvorfor har man friminutter i skolen, hva gjør man da?

Det er nok rett at de fleste går rundt med en mobiltelefon mellom fingrene og noen ørepropper trappet så langt inn i ørene som de går, for hører gjør de likevel ikke. De går rett frem, enser ikke om bil eller folk som farer forbi en, og har nesa rett i skjermen! Ser man på små barn er trenden nesten likt. Men, er dette sånn alltid? Hvorfor er da barn med i noen idretter, trener dem ikke der kanskje, altså fysisk fostring som det heter?

Aldri før har så mange unge mennesker drevet med mer idrett enn nå. Holder da påstanden om laber fysisk fostring? Jeg er ikke så sikker på den påstanden da, og selv om svært mange har disse proppene i ørene og telefonen tett opp i ansiktet for å lese/ høre hva man ønsker om den ikke da ligger i lommen når det gjelder å høre på musikk eller annet. Jeg er litt uenig med FHI i sin oppsummering og mening om dette. Situasjonen er nok litt mer annerledes enn det dem påstår.

Har FHI grunnlag godt nok for påstanden? Rett nok så ser man svært mange som vandrer av sted i gater og ellers hvor man treffer på dem, at de er i en «annen verden» hva gjelder denne lille guden de har i lomma som heter en mobiltelefon, og som egentlig er en mini-datamaskin som opptar dem helt grenseløst. Har FHI målt hvor mange unge som er i en eller annen form for trening. I skolen så trenes det, i svømmeundervisningen så trenes det, med dertil dusjing i tillegg både før og etterpå.

Noen steder har ikke kommunen råd til å holde svømmehaller åpne i disse tider. Er det derfor at FHI nå mener det dem mener, at dette er årsaken til en noe laber fysisk fostring? Man sa jo at «alt var bedre før», joda noe rett i det er det i hvert fall. Man hadde mer fysisk arbeid, man deltok i og med for enkelte der dette var en naturlig » øvelse», altså noe som het arbeid i fysisk form. Men det gjelder vel bare i kystnære strøk og ikke i store byer hvor andre aktiviteter trakk mer.

I dag har man så mye å velge i at man går «i surr» av det hele? Enda så mener man at man ikke rører seg nok? Hva med å bruke føttene og gå seg en tur i stedet for å bruke el-sparke-sykkel eller en moped/ motorsykkel/bil. Man skal jo i dag kjøres både hit og dit, man skal ikke gå, det er blitt for «farlig». Er det rart i grunnen? Nei. Man har noen som kun går ut for å lage kvalme og det som verre er som er farlig, og da blir det vel sånn da at man må kjøres både hit og dit uansett hva man skal «bevege seg for og med»?

Altså, vi har kommet dit at skal man trene, så blir det på dyre apparater i eget hus med dertil egnede rom for bruksgjenstanden man ønsker å bruke? Da går det ikke md «trangboddhet», da blir boligen aldeles for liten når man da har «behov for» et treningsrom i egen bolig? Dette kan ikke FHI «overvåke»? Men jeg skal gi dem rett i tanken de fremsetter, men ikke påstanden om fysisk trening eller ikke er reell! Se på barna i en barnehage, sitter de i ro hele tiden de er der? Neppe, barn skal være seg selv med egne meninger og rørelser, de har fantasi nok om de får lov til å bruke den og ikke manipuleres i alt mulig som skal være «pedagogisk riktig nok». Jeg tenker at barn bør få oppmuntring fremfor denne pedagogikken, altså lære noe av seg selv slik som barna gjorde før!

Ellinor Nerbø