Mat-rasjonering på vei?

Publisert 29.4.2022
Foto: Colourbox

I Danmark blir det nå rasjonering på kjøp av matoljer. Hvor lenge går det før vi får det samme. Hva med andre matvarer fremover? Mange bruker rapsoljer, solsikkeoljer etc i matlagingen og nå merker man presset, når dette blir mindre av i butikken?? Steking av pommes frites blir vanskeligere og hva da dere som er ung og spiser pølser og pommes frites?? Det neste blir vel Peppes Pizza som må redusere pizzasalget når de mangler melet til å lage pizzabunnen med?? Da gjenstår det vel bare å spise pasta og pølser da kanskje??

Hva når man får plakaten i butikkdøra som står: MAKS EN PR. KUNDE?? Går man da fra butikk til butikk for en av det man skal ha flere av?? Hvor lenge går det før det avsløres og man må gå ut uten det man ville ha?? Det kan bli et resultat om man tenker etter?? Slikt kan like godt gjelde mange varemerker etter hvert. Hva sa jeg ikke da om å prøve å dyrke litt selv som å prøve før man «utvider» om man ser at dette har noe for seg om man har muligheten??

Nå som hele førti gårdsbruk skal legges ned så har vel disse bøndene nå en glimrende mulighet for å leie ut et-måls-parseller til de som vil prøve seg? Samtidig som de har litt å lære bort på veien?? Hvorfor kan ikke disse også da «legge om» litt av «driften» til rapsproduksjon for matolje, nå som det blir en mangelvare?? Eller legge om (for noen år) med kornproduksjon??

Man får vel omstillingsmidler å søke om å få til bygging av langsgående kornsiloer etter samme «mønster» som gress-siloene ??? Altså man kan bruke støvsugerprinsippet for å få korn over i sekker for levering…ikke vanskelig i det hele tatt, dette skjønner nok Vedum,en hva jeg tenker her, han som er bonde fra før?? Dette er bare tanker, men de er lett gjennomførbare.

Ellinor Nerbø