Matprisene mot nye høyder?

Publisert 26.4.2023
Foto: Colourbox

Det er nå full forvirring rundt om mat skal stige svært mye i pris eller om prisnivået blir litt opp, men til ikke riktig så høye nivåer som noen spår. I alle fall så ser man nå at flere tyr til pallekasser for å gjøre forsøk på å dyrke litt selv. Greit for dem som har muligheten.

Det blir litt verre for dem som bare har en liten veranda for disse, verre blir det for de som ikke har det heller, eller plass i det hele tatt. Riktignok så ser man at ved lønnsoppgjør der lønna stiger litt, så går prisene tre ganger mer opp uansett hva man gjør både før en streik og etterpå. Noen frykter for matkaos kan man lese i noen aviser, andre som ser tendensen tar det likevel med knusende ro.

Men det er unektelig litt morsomt å se at potetene gror og at man kan ta opp egne dyrkede poteter og andre grønsaker for den del. Det gir jo en litt fritidsaktivitet en stakket stund. Men så var det da dette med hvor man skal lagre dette da. Jo man kan der man har et kjølig rom bruke en trekasse som passer for hver av sakene. Løk kan man henge i nettingposer i samme kjølige rom. Dessuten så står der både hvordan såingen skal foregå og likedan høstingen på så-posen du kjøper den.

Der man kan spare så gjør det deg til en habil gartner om litt, bare følg de råd man finner på både nett og hos Felleskjøpet. Et drivhus er vel også mulig der man har plass for det. Da kan du i en stor del av året dyrke både tomater, agurker, paprika og annet som kan passe for deg. Alt dette vil på sikt (i et tidsrom) ikke være behøvelig å kjøpe i butikker og da sparer du på matutgiftene dine. Da kan man konsentrere seg om butikker i vinter-delen av året.

Får du mer enn du klarer å forbruke, er det jo muligheter for å gi en liten matgave til en snill nabo eller andre du kjenner, som den sikkert vil sette pris på å få. Derved kan du kompensere ditt matforbruk til andre ting du ellers ikke hadde råd til og som koster mer. Bare prøv om du har muligheten, og lykke til.

Ellinor Nerbø