Menneskets unødvendige vaner

Publisert 10.3.2022
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forsvarere av rus hevder at «behovet for rus har mennesket hatt siden tidenes morgen». En floskel som opplyste mennesker i 2022 burde klare å legge død. Hvorfor kan man ikke feste og ha det kjekt UTEN alkohol? Eller hva er så sosialt og hyggelig ved det å fyre opp en røyk? Eller – hva er det som lokker menneskets selvkontroll og selvrespekt ut på angerens hengemyr, når man takker ja til å sniffe litt kokain eller prøve annet narkotisk stoff?

Kampen mot alkohol, tobakk og narkotika er en kamp som burde både kjempes og vinnes – over hele verden. Men akk, selv om vi alle vet hvor helseskadelige og vanedannende disse tre rusgruppene er, så kommer øyeblikkene da man er svak, sier «ja takk», men skulle sagt «nei takk». Og så sitter mange i klisteret.

Joda, du vil kalle meg bedreviter, fisefin o.l., men tenk – kunne møtes i festlig lag, der alle i festlyden husker at de har vært der, husker hva som ble sagt osv, kunne ta en tur utenfor huset og trekke inn herlig, kjølig aftenluft, uten at det surkler i brystet, uten gule fingre, og ånde som kan vekke døde, osv.

Og kunne treffe kamerater i full åpenhet, med klart hode, full reaksjonsevne, normale pupiller, og slippe å lete febrilsk etter metadon i et overfylt hanskerom. Til alle som føler seg truffet: Hva gjør du egentlig mot deg selv? Mot venner og familie? Mot din arbeidsplass, som du er avhengig av? Hva med å ta seg selv i nakken, og så bestemme seg for at idioten som skrev dette, kanskje har rett likevel?

Terje Haugom, samfunnsdebattant.