Mens vi venter på bomben

Publisert 13.3.2020
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Jeg har opplevd ca. 1 måned av 2. verdenskrig – ubevisst, men jeg kan i hvert fall med hånden på hjertet si at jeg ble født under krigen – selv om det var så sent som i april 1945.   Jeg har siden både lest og hørt fortalt om matmangel og andre mangler, og hvordan folk flest tross alt klarte seg gjennom det hele.

Nå pågår en annen krig – en for mange selvpålagt krig om matvarene, drikkevann og dopapir. Sistnevnte er vel nærmest et symbol på at de driter i de andre! Dagsnytt-sendingene har den siste tiden vært alt annet enn dagsnytt – det har blitt minst 95% virusnytt. Jeg har valgt å lukke ørene for flere opplysninger, og har nesten glemt hva viruset kalles. Men jeg bruker et knep: Tilbake i 1950-årene fikk Bergen årvisst besøk av M/S Caronia som var et flott tegn på at turistsesongen var kommet. Etter datidens målestokk var dette et digert skip, men i forhold til mange av dem som i vår tid besøker Bergen, blir det relativt lite. Vel – Caronia minner meg da om det aktuelle virusets navn – Corona. (Noen skriver det med K – så her er det noe forvirring). Da blir det lettere å huske. Det er bare i’en som mangler.

Det er tragisk å se hvordan en altfor stor del av det norske folk haster rundt i matvaresentrene og hamstrer. Hvem i all verden har innbilt dem om at vi snart får matvaremangel?? Butikkene går tomme for hermetikk, egg, tørkepapir, hvetemel – og dopapir! Og apotekene går tomme for Paracet og spritvask. Kanskje Polet snart merker øket salg når apotekene ikke lenger kan skaffe spriten? Den enes død den andres brød…..eller sprit.

Men når bergenserne er så hodeløse at de hamstrer drikkevann på flasker, da må de på forhånd ha fått i seg så mye spritlukt fra håndvasken at de ikke er i stand til å tenke klart lenger. Har noen innbilt disse gribbene at byen snart går tom for drikkevann? Da må vinterens enorme vannmasser ha lekket ut på høyst merkelig vis – hvis ikke noen i nattens mulm og mørke har sneket seg opp til Svartediket og andre drikkevann og fylt noen millioner/milliarder/trillioner   flasker som allerede må være drukket opp. Her må vi få tak i noen representanter fra Guiness rekordbok!

Det er tydelig at en del mennesker har gått helt av skaftet når det gjelder egoistisk hamstring. De tenker krig. Venter de på bombefly fra den hittil ukjente fiendtlige nasjonen Corona? Venter de på at okkupantene fra Corona snart invaderer landet og tømmer matvaresentrene? Det kan de jo spare seg, for Ola Dunk har allerede vært der! De vil ikke engang finne dopapir, og da bør de heller ikke se etter mat. Det ene fører som kjent det andre med seg!

Ta til vettet, folkens! Verden – og Norge – står nok både til påske og enda lenger – forutsatt at der er nok mat i butikkene, og det blir det nok!

Wilfred Høsteland
(ikke medlem av gribbe-familien)

Redaktørens merknad: Hva er det som feiler dagens norske generasjon, som omtrent ikke har manglet noe som helst i løpet av de siste 30-40 årene. I disse virustider kommer den norske egoismen meget godt til syne. Da gjelder prinsippet ”først til mølla”, og uten å tenke på medmennesker og eldre som har skapt den norske velstanden som dagens generasjon også nyter godt av (særlig syte-pavene på beste vestkant). Nå må nordmenn i hele landet ta seg kraftig sammen. Greit nok å handle litt ekstra, men ikke å hamstre som gal. Red.