Er «Metoo» gått helt av hengslene?

Bergen. Publisert 23.1.2018

Av Terje Haugom, samfunnsdebattant
Illus.foto: Colourbox

Den naturlige tiltrekning mellom to personer – uavhengig av kjønn og alder – blir offer for mer og mer svekket selvkontroll når alkoholmetningen i blodet stiger. Grensene viskes ut, og ting kan skje – som i edru tilstand ikke ville skjedd. I de aller fleste tilfeller av uønskede tilnærmelser, er rus den direkte årsaken. Så er da spørsmålet: MÅ det alltid være tilgang på alkohol der bedrifter eller politikere er samlet i hyggelig lag?

Det snakkes om «maktmennesker», og at disse tror at de er overordnet alle regler og vanlige omgangsformer som gjelder når mennesker møtes. For det første er det en yrkesmessig «makt» eller autoritet folkevalgte, direktører, sjefer o.l. har. Som privatmenneske i lag med andre – og ikke i yrkes-utøvelse – er de akkurat som deg og meg, med det samme menneskeverd, og uten noen form for rett til å sjefe over andre. Likevel – av folkevalgte, og folk i høyere stillinger, forventes det en oppførsel som til enhver tid er under kontroll. Og likevel er det noen som glemmer disse forventninger, og alkoholen får dem til å tro at med «makt» og posisjon kan de tillate seg hva som helst.

Blir et menneske utsatt for uønskede tilnærmelser i scenarioer som bar, utested, hotell, seminar, bedrifts- eller parti-fest, – eller for den saks skyld hvor som helst -, MÅ en gi klar beskjed om at dette er uønsket. Blir det ikke fred å få, må overordnede, ledelsen – evt. hotell-ledelsen – kontaktes, og så bidra til å få slutt på slik plaging, evt. politianmeldelse dersom legemsfornærmelse, vold, voldtekt o.l. er begått, eller forsøk på dette. De fleste tilfeller er som regel uskyldige «episoder», – noen kan kalles «seksuell trakassering», noen ubehagelig flørting, og må kunne ordnes opp i der og da. Ikke komme dragende med det årevis etter hendelsen, og dermed skape et sant helvete for «synderen». Er «Metoo» gått helt av hengslene? Noe er grovt – uten tvil! Men mye er bagateller som knapt burde huskes!

I politikkens verden har personer foretatt seg verre ting, og blitt tatt inn i varmen igjen, – og gjør fortsatt en utmerket jobb! Trond Giske er en av de dyktigste politikerne Ap har hatt noensinne. Den heksejakten han har vært utsatt for, er utvilsomt med på å dra partiet nedover på målingene! Det er også varslet om personer fra andre partier, som heller ikke har klart å styre seg. En sterk advarsel fra ledelsen hadde vært tilstrekkelig! Det Giske gjorde – det som er opplyst om i media – var ikke bra, men heller ikke verdens undergang! Det er blitt en vond og til dels ufortjent tid for ham! Norge har bruk for dyktige politikere! Og landet har bruk for oss alle! Og alle kan gjøre feil i livet, men man må få mulighet til å reise seg igjen! «Det er menneskelig å falle, men djevelsk å bli liggende!»