Miljøpartiet De Grønne og virkeligheten

Publisert 18.1.2024
Foto: Colourbox

Fra dag en etter at Miljøpartiet de grønne (MDG) ble stiftet, har jeg ført i marka at MDG er mangemilliardærene i bil- og energisektorens beste venn. Mottoet hos MDG synes å være – forbruk mest mulig av jordklodens ressurser – og bygg ut ofte mest forurensende tiltak (kull og gasskraftverk) for å skaffe energi til alle EL-produktene som alle skal være totalt avhengig av.

Men bedre selgere for masseprodusentene som skor seg på «de grønne skiftet» – finnes trolig ikke. Tilkoblingene til EUs energiunion (EUs tredje energimarkedspakke) og EUs energibyrå Acer for å gjøre strømmen vi selv eier og produserer dyrere for norske borgere er en annen side ved denne politikken som MDG går i bresjen for.

I Norge handler det om – for MDG – å bygge ned alt av natur til lands og til havs for å bygge vindmølleparker for utenlandske datalagringsselskap, kryptovaluta- og batteriprodusenter. MDG tenker ikke krise- og beredskap for landet, men tenker subsidieordninger som først og fremst tilgodeser mangemillionærer/ milliardærene i Norge (hvor mange av dem flytter ut av landet og lar norske skattebetalere og kunder understøtte dem – med mer eller mindre fri tilgang på oljefondets penger ved pandemier og kriser).

Tenk hva de rikeste har tjent på subsidieordninger til oppvarming av hus og hjem, badebasseng og oppvarmede innkjørsler til hus og fritidshytter (for dem som har råd til å kaste seg på den karusellen), og frem til ganske nylig kunne kjøpe EL-biler med fritak på avgifter, bompenger, gratis parkeringer, ladestasjoner/gratis ladning på det offentlige regning osv.

Å kjøpe busser for en milliard kroner (2024-kroneverdi) i 2019 – utviklet og tilpasset klimaet rundt «ekvator» til kjøring i ofte «Sibir-kalde Norge» – viser et parti helt uten bakkekontakt med virkeligheten. Det Norge trenger innen klima- og miljø, samt beredskap – er et parti som virkelig tenker klima, miljø og beredskap. Miljøpartiet de grønne (MDG) står milelangt unna den tenkningen.

Jørund Hassel, Lillehammer

Ekstern referansekilde: https://www.nettavisen.no/…/lans…/s/5-95-1572871