Mobilen har ofte skylda!

Publisert 27.5.2022
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Antall trafikkulykker er gått kraftig opp, og særlig møteulykker med livstruende eller dødelig utgang. At denne tragiske utvikling skyldes bilførere som gir blaffen i forbudet mot håndholdt mobiltelefon under kjøring, er hevet over enhver tvil. Etter turer med buss, ser jeg ofte bussjåfører kikke ned på mobilen på låret. Ubegripelig elendig respekt for andres liv og helse!

Straffen for å bli tatt med mobilen i hånden bak rattet under kjøring bør bli 20.000 kr, og fratatt førerkort i 12 måneder. Har man ikke fungerende handsfree, skal mobilen ligge i lomma. Man kan ringe opp igjen, eller tekste, når bilen står i ro, uten å være til hinder for noen. Flere kamera langs veiene, som kan knipe mobil-synderne, er minst like viktig som fotobokser for dem som kjører 5 km/t for fort!

En annen ting er jo det begredelige faktum, at el-motorene er altfor kraftige og raske. Med en amatør bak rattet, som ikke har begrep om hva kraft og fart kan føre til, er det ikke rart at døden kan bli neste og siste stopp. De tussete berøringsskjermene som de mest pimpete bilene er utstyrt med, er også garantert uhyre farlige konsentrasjons-hemmere. Øynene SKAL være på veien, og hendene på rattet!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.