Monarki eller Republikk?

Publisert 9.10.2020
Foto: Sfm.no

Siden 1905 har Norge vært en selvstendig stat og et monarki og til tross for at Norge var under dansk herredømme i rundt 400 år. Det var Napoleons krigen som forandret alt det der. Danmark/Norge sloss på Napoleons side. Napoleon kriget mot England og Sverige som den gangen var en krigsnasjon kjempet på Engelsk side i den krigen. Sverige hadde nylig tapt den siste av 5 slag mot Russland, hvor de hadde vunnet 3 med ett uavgjort. Den gangen var Finland en oblast tilhørende Russland. For de som ikke vet det, betyr Oblast, kommune eller fylke på Norsk, men som følge av størrelsen, så ble det satt en guvernør som var ansvarlig til den Russiske hovedstaden som da var St. Petersburg. Jeg kunne ha skrevet mye om den byen, men det er ikke det dette skal handle om.

Altså måtte Danmark avse Norge til England, men England mente at da Sverige hadde kjempet på det vinnende laget ble det slik at England leverte Norge til Sverige. I mellomtiden hadde en gruppe nordmenn hatt møte på Eidsvoll og fått på plass en Grunnlov, for de trudde at nå endelig var Norge fritt, men den gang ei. Den Svenske Kongen Karl Johan studerte denne Grunnloven. Han forlangte at de måtte forandre den på det punktet når det gjaldt flagget. Det skulle være det Svenske flagget, men med det Norske inn i ett hjørne på det Svenske. Det er mye jeg kunne ha skrevet om Norges tid i union med Sverige, men denne historien skal heller ikke handle om det.

Nå har Norge som fri nasjon den 3. konge, men Kong Harald kan ikke måle seg med sin far og bestefar. Både Kong Haakon og Kong Olav var rette folkekonger. Jeg har ikke noe negativt å si om kong Harald, men hva så med arveprinsen? Han har vært på ett bilden berger møte. Både den nå sittende statsminister og flere andre politikere også tidligere politikere er medlemmer der. I Norge er det forbudt for kongen å ha noe med slike organisasjoner å gjøre. Når kronprinsen har vært på et møte der, er det ganske sikkert at han også er medlem. Da har han mistet retten til å overta tronen etter sin far når han følger etter sine forfedre. Da blir det prinsesse Marta som står for tur, men hun må også utestenges, da hun har drevet med ting som ikke har noe med kristendom å gjøre. Fraskilt og har nå en amerikansk kjæreste som driver som mer som en heksedoktor. Vel, den neste i arverekken er den eldste datteren til kronprinsen.

Hun kan ikke trå til før fylte 18. Gjennom tiden har det vært mye snakk om ikke Norge skulle kutte ut monarkiet og bli en republikk, men da må den delen som omhandler kongehus forandres i Grunnloven, men i så tilfelle skal det være en bindende folkeavstemning på dette. Dette etter Grunnlovens § 49.  Først da vil vi få demokratiet tilbake og bli kvitt partidiktaturet.  Kronprinsen har altså gjort det norske politikere har gjort sluttet seg til Bilden bergere. I tillegg har han altså tatt del i politikken. Hverken Kongen eller Kronprinsen har lov til det. Da kan ikke Kronprins Håkon følge etter sin far som Norsk Konge. Da har man kun å velge mellom 2 muligheter. Enten forkaste monarkiet og gjøre om til republikk, men det kan ikke gjøres i en håndvending. Først måtte man legge ut en folkeavstemning på dette. Deretter om folket sa ja til republikk, måtte første del av Grunnloven forandres. Så måtte det være at folket skulle nominere presidentkandidater, deretter skulle presidenten velges, men til og med et skulle folket stå for, ikke Stortinget. Så skulle det være presidenten som skulle danne regjering. Før den valgte presidenten tiltrådte, måtte han avlegge en offentlig muntlig ed til bibelen som ble vist på TV. Dette ville hindre muslimer fra å forsøke å bli nominert.

Skulle det bli slik at folket stemte for fortsatt monarki, ville det være eldstedatter til Håkon som dronning, måtte statsminister og samtlige statsråder i departementer sverge også avlegge offentlig ed om troskap til Konge eller Dronning og den norske Grunnlov også til bibelen og alle store avgjørelser skal avgjøres ved folkeavstemning. Det vil være regjeringen som legger frem for Stortinget, men det vil være folket med folkeavstemning som da avgjør. Det er dette som er folkedemokrati, monarki eller republikk. 

Hans Bauge 
Samfunnskritiker 
Tidligere folkets røst